Сряда, 19 Юни 2024
    
Бизнес

Колко взе държавата от отнети коли

  23.05.2024 10:55  
Колко взе държавата от отнети коли

 

Продадени са 43 моторни превозни средства за 9 месеца

Държавата е получила близо 82 300 лева от продажбата на автомобили, които са били отнети от шофьори, хванати да карат пияни или след употреба на наркотици. Това става ясно от отговор на министъра на финансите Людмила Петкова, съобщават от www.pariteni.bg.

Сумата е получена от продадени 43 моторни превозни средства, като за целия период са били конфискувани 844 автомобила, посочва министърът. За продажба са подготвени още 278 моторни превозни средства, допълва Петкова.

23 автомобила от отнетите пък са били предоставени на бюджетни организации.

Припомняме, че от 9 август миналата година влязоха в сила промени в Наказателния кодекс, които позволяват да бъдат иззети автомобили на водачи на МПС, при които е установена употреба на алкохол или наркотици. Ако иззетият автомобил е бил собственост на водача, той се отнема в полза на държавата, а ако е на трето лице, се присъжда глоба на шофьора.

Петкова уточнява, че ведомството няма данни относно общия размер на наложените глоби на водачи, в случаите когато колата не е била собственост на шофьора. Подобна информация е от компетентностите на съдилищата, които ги налагат, отговаря министърът.

По информация на НАП в агенцията постъпват единствено тази част от глобите, за които е поискано принудително събиране. В този случай в регистрите на НАП не се въвеждат данни за правните причини.