Неделя, 16 Юни 2024
    
ИЗБОРИ 2024 Култура

В Бургас ротираха книги вместо министри

  23.05.2024 10:39  
В Бургас ротираха книги вместо министри

Десетки жители и гости на Бургас се включиха в инициативата „Книги на ротация“, която се проведе снощи на пл. „Тройката“. Събитието се организира от коалиция ГЕРБ-СДС, а идеята е на Любен Дилов-син. Самият той се пошегува, че ротацията на книги в Бургас е много по-успешна от ротацията на министри в София. Размяната бе точно на 22 май, в навечерието на празника на Българската просвета и култура.

„Това е форма на почивка от политиката. Поканихме бургазлии да си разменяме книги. Донесли сме и нови издания, за да не е всичко антиквариат. Инициативата има и закачлив момент – няма да ротираме министри, а ще ротираме книги. Но да не се заричаме, защото с ротирането на книгите е ясно, с министрите е по-сложно“, пошегува се Дилов, който е в листата с кандидати за народни представители от Бургас.

Той подчерта, че датата на инициативата не е избрана случайно – 22 май е препратка към номера на бюлетина 22, с която коалиция ГЕРБ-СДС се явява на тези избори.

Сред книгите, които се „завъртяха“, имаше както нови заглавия, така и класики като „Портретът на Дориан Грей“ на Оскар Уайлд, „Улица Консервна“ – Джон Стайнбек, „Мартин Идън“ – Джек Лондон, „Изкуството на управлението. Правилата на владетеля“ -Чингуа Тан. „Жената на Генерала“ – Борис Ангелов, „Баронг“ на Иво Баев и др. Особен интерес сред присъстващите предизвикаха броевете на списание “L`Europeo”, което Любен Дилов издава.

Оказа се, че четящи има и сред кандидатите да евродепутати и за народни представители. Борислав Киров - представител на Бургаска област в листата за европейския парламент на коалиция "ГЕРБ - СДС" получи интересно четиво - "Изкуството на управлението. Правилата на владетеля" на Чингуа Тан. Книгата бе донесена от Силвия Шатърова - главен редактор на вестник "Черноморски фар" и много бързо стана притежание на Борислав Киров. Освен с тази книга той получи и изданието на медията "Кулите на светлината", посветена на фаровете по Черноморието, като с интерес се запозна с историята на този от Приморско, от където е и той.

Силвия Шатърова се прости с книгата "Изкуството на управлението. Правилата на владетеля". Оказа се, че Борислав Киров е чел английския вариант, но обеша да я препрочете и на български

 

В „ротацията на книги“ се включиха кандидатите за народните представители от бургаската листа на ГЕРБ-СДС, както и общински съветници в ОбС Бургас. Всеки от тях донесе по няколко любими заглавия и си тръгна с книга.