Сряда, 19 Юни 2024
    
Бизнес

Част от лавандуловата реколта в Бургаско може да остане несъбрана през тази година

  22.05.2024 13:17  
Част от лавандуловата реколта в Бургаско може да остане несъбрана през тази година

Има вероятност част от лавандуловата реколта в Бургаско да остане несъбрана през тази година. Причина за това е изключително трудното пласиране на цветовете и извлечените етерични масла, коментираха производители на лавандула пред БТА. Голяма част от стоката, произведена през миналата година, все още е в складовете, а след ковид пандемията прекъснатите търговски връзки с основните клиенти от Франция, Канада, Русия и Съединените американски щати все още не са възстановени. 

Няма смисъл да се правят допълнителни разходи по прибиране на реколтата през юли, отчетоха земеделците и допълниха, че някои от посредниците в областта, чрез които са успявали да реализират произведеното от тях, също са прекратили дейността си. Продажби на масла все пак има, но основно за вътрешния пазар. Вероятно под въпрос е и прибирането на реколтата на някои места в района на София и Казанлък, казаха местни лавандулопроизводители.  

При продукцията от лавандулови насаждения през 2023 година се отчита свиване с почти 24 на сто на годишна база. Спадът се дължи на намаление както на реколтираните площи, така и на средния добив от декар, става известно от данните на Министерството на земеделието и храните. Пропадналите площи през миналата година са били малко над 160 хектара, а средният добив на декар е бил около 400 килограма. Според производители от Бургаско причина за данните, отчетени от земеделското министерство, е свръхпроизводството на лавандула, което се наблюдава в България през последните 5 години.