Вторник, 18 Юни 2024
    
Бизнес Бургас

Въвеждат тестове в детските градини

  20.05.2024 16:46  
Въвеждат тестове в детските градини

 

Децата ще показват своите знания и умения

 

Тестове за знания ще полагат и децата в детската градина. Резултатите ще бъдат определящи и за финансирането на учебните заведения.

„Много съм изненадана от шума, който се вдига от тези тестове. Те са няколко вида и се правят в продължение на повече от 25 години във всяка детска градина. Целта е да се види входящото и изходящото ниво на децата”, коментира пред NOVA NEWS Иванка Харбалиева, съпредседател на сдружението на директорите в България. Според нея резултатите на децата няма да бъдат фактор при определянето на бюджетите за детските градини.

 „Това е инструмент, който служи на учителя да се ориентира докъде са стигнали знанията по различните образователни направления, съгласно държавните образователни стандарти от 2016 г.”, обясни Харбалиева и добави, че едните тестове се правят от психолози, а другите - от самите учители.

 „Освен знанията, се измерва и фината моторика на децата, изследва се вниманието им. Това са изключително важни фактори при започване на първи клас”, каза Харбалиева. Според нея обичайно децата се чувстват мотивирани и с радост попълват въпросните тестове, а след това родителите се запознават с резултатите. Оценки по шестобалната система обаче няма да има.