Понеделник, 20 Май 2024
    
Бургас

Първи Летен Никулден в Бургас – вкусна храна, музика и много забавление

  09.05.2024 14:02  
 Първи Летен Никулден в Бургас – вкусна храна, музика и много забавление

Весела Горанова

 

За първи път Летен Никулден в Бургас дава старт на сезона и за първи път празникът се отбелязва масово на 9 май, когато православната църква почита пренасянето на мощите на св. Николай Мирликийски Чудотворец от балканските земи в италианския град Бари.

Народът нарича този празник Летен Никулден или Летни св. Никола.

Празникът се отбелязва още от 1087 година. Според вярванията, за да не се разгневи светецът и накаже хората с природни бедствия, на този ден не трябва да се работи.

Огромна опашка за миди по бургаски се изви  на площад „Тройката, а те бяха приготвени от шеф Иван Звездев. Освен мидите, бе направена и рибена чорба, но не със застройка, а със зеленчуци и риба, каквато има. От нея бяха раздадени 1400 порции безплатно на желаещите.

Мидите, освен по бургаски, бяха приготвени по стара рецепта с булгур, разкри Иван Звездев. 1300 бяха порциите, които бяха раздадени.

Началото на празника даде кметът Димитър Николов, който заяви, че това е прекрасен повод да си пожелаем здраве и е повод за повече усмивки. Първият ни опит за масов празник за Летен Никулден е малко плах, но ще се превърне постепенно в традиция и по-атрактивен“, заяви той.

Довечера празникът продължава с концерт на пл. „Тройката“ с участието на група МОЛЕЦ и Веселин Маринов.