Вторник, 25 Юни 2024
    
Бургас Култура Любопитно

Божана Славкова с нова арт инсталация в Бургас

  07.05.2024 12:36  
Божана Славкова с нова арт инсталация в Бургас

 

Божана Славкова, създателката на еко арт инсталациите „Прегърната природа“ и „Промените си ти“, ще постави новата си инсталация „Форма на свобода“ в Младежкия международен център. Откриването ѝ е на 9 май от 18 часа. На него ще можете да научите още за проекта, да се насладите на поезия, музика и вино и да се запознаете с авторката.

„Форма на свобода“ е въвличаща арт-инсталация, представляваща 3D колаж от висящи предмети, събрани през многобройните пътувания на Божана Славкова, обиколила 17 европейски страни в рамките на 3 години. Предметите, измежду които хербарии, карти, катинар за колело, образуват карта на измислена страна, създадена от различни парченца от многото европейски страни.

Публиката е насърчена да се разхожда между предметите, да ги усети на мирис и докосване. Също така на откриването всички желаещи могат да донесат предмет, свързан с тяхно пътешествие, който да бъде включен в арт инсталацията.

„Форма на свобода“ е вдъхновена от личните преживявания на Божана, тя споделя: „Осъзнавам колко съм привилегирована да съм пътувала толкова много през моя кратък живот и  че родителите ми на моя възраст изобщо не са имали същите възможности.“

С творението си тя иска да създаде размисъл около темата за свободата, специално за свободата на движение и изразяване в наши дни, да зададе въпросите „Кой ни предоставя тези свободи? Могат ли да ни бъдат отнети? Как да ги съхраним?“

Проектът е част от програмата Pop the Vote! Culture on the Ballot на Culture Action Europe, съфинансирана от Европейския парламент. Програмата е създадена с цел да ангажира европейските граждани, специално младото поколение, с ценностите на демокрацията и да разпространи информация за възможността да гласуват в изборите за Европейски парламент на 9 юни 2024.

 „Форма на свобода“ ще остане в Младежкия международен център до 9 юни.

 Божана Славкова е първият български автор, спечелил най-големия международен поетичен конкурс “Мили Дуели” (Mili Dueli) със своето стихотворение “Дървото с некролозите”. То е придружено от поетичен филм, който създава заедно с Денис Стоянов и Денислав Маринов.