Неделя, 19 Май 2024
    
Бургас Любопитно

Ден на радиото! В родния град на радиоапарата – Бургас искат постоянна експозиция

  07.05.2024 11:16  
Ден на радиото!  В родния град на радиоапарата – Бургас искат постоянна експозиция

Уникалният радиоапарат "Тулан" е изобретен от местните предприемачи Пренерови

 

Силвия Шатърова

 

Постоянна музейна експозиция със стари радиоапарати да бъде разкрита в Бургас е една от целите на Ховсеп Мелконян, който е председател на Народно читалище „Ереван 2022“ в морския град и бе един от двигателите на изложбата на ретроапаратите в радиоразпръскването. Още повече, че точно в Бургас се ражда първата фабрика за радиоапарати и на града му приляга да има подобна експозиция, подобно на тази в София, където е Музея на радиото.

„В онези години-20-те и 30-те на миналия век е  истински героизъм една фамилия да започне да произвежда апарати и то извън столицата, да се сложи началото на нещо нечувано“, каза при откриването на изложбата  Мелконян.

Тя  предизвика истински фурор сред колекционери и граждани на Бургас с интерес към старата българска радиотехниката. Бяха пристигнали собственици на радиоапарати от цялата страна, а телевизионен приемник „Опера“ дори излъчваше черно бяла картина.

Изложбата бе  подредена във Военен клуб Бургас, като зад нея застанаха Община Бургас, Държавен архив и Военноморските сили. Те изложиха свързочна техника, произвеждани в България преди 1955 г., част от тях използвани в българската армия.

Александър Шахарски разказва, че е купил съветското радио „Урал“ от вехтошар, на което има и грамофонна плоча. „Тази плоча е някъде от 1935-1936 година. И въпреки всичко това е музика, която вече е забравена”.

На изложението беше представена и свързочна техника, както и радиостанции, използвани за шпионаж, от американците в Корея и Виетнам.

„Радиостанция, която е американско производство за ЦРУ. Произведена е някъде 1948-1952-ра година. Това е първият модел и дори самите американци нямат много информация за нея. Използвана е на Балканския полуостров, Албания и Казахстан”, разказва Петко Мъжлеков.

 „Едно радио е съобщавало и за война, и за мир, и за любов, и за празници. Тогава нямаше интернет! То е правено с любов, излъчва някаква любов, особено за ТУЛАН”, разказва радиолюбителят от Велико Търново Богомил Йочев. Неговият род са радиотехници и той самият завършва електротехникум в Горна Оряховица.

Мечтае да превърне хобито си в работа, но не се получава, става заварчик, въпреки това продължава с хобито си. В момента притежава над 500 стари радиоапарати, които съхранява в три имота.

Казва, че непрекъснато се бори с враговете на апаратите-гризачи, червейчета. Йочев дори се сбогува с един от екземплярите си, като го продаде по време на изложението. През нощта прави радиоапаратите активни, спасил е милионния апарат, произведен от легендарния завод за радио и тв апарати във Велико Търново. Смята да го дари на Политехническия музей в София.

За Йочев няма по-малко или повече ценни експонати, всички са му като деца. Той пристигна с близо 20 радиоапарати, както и радиостанции. Любопитно е, че все още има интерес към този вид дейност, дори и деца търсят литература, за да се учат.

Дали ще изчезне радиото и как ще се развива, любителят отговоря така:

„Тя и Мона Лиза я няма, но всички отиват да видят картината“.

Най-любопитни за бургазлии бяха радиоапаратите „ТУЛАН“ – първите, произвеждани у нас. Собственик и производител на марката е известната бургаска фамилия Пренерови. Името ТУЛАН е абревиатура, означаваща „Трудолюбието и упоритостта лансират активност и напредък“.

Създатели на фабриката са братята Светозар Матеев Пренеров и Веселин Матеев Пренеров. Третият им брат – Иван Пренеров е работил като счетоводител във фабриката.

Отначало Светозар и Веселин Пренерови, заради родното законодателство, регистрирали не индустриално предприятие, а занаятчийска работилница с име „Електрон“. През 1925 г. започва производството на линейни радиоапарати с името „Универсал“. Те били със скала, на която била нарисувана картата на Европа.

Историята на радиоапаратите ТУЛАН, съхранена в Държавен архив – Бургас бе експонирана в табла

Когато обаче фабрика „ТУЛАН“, започва работа в Бургас, вече се включват модели, в класовете от първо и второ поколение, „Тулан 5“ – последен апарат с вертикална кутия, „Камер“, „Класик“, „Комфорт“, „Пиколо“, „Виола“, „Турист“. Приемниците са били в батериен и мрежов вариант на захранване.

Абсолютна новост и хит е бил „Турист“ – преносим, предназначен за туристическия пазар в Европа.

Любопитен факт е, че през 1941 г. Светозар Пренеров монтирал в личния си автомобил „Опел“ тестов радиоприемник и възнамерявал да произвежда и автомобилни радиоприемници – сензация за времето.
Братята са били много напредничави хора. През 20-те и 30-те години на миналия век Бургас е бил град в изключителен подем, тук са се намирали консулства, търговски представителства, първенците на града са милеели за този град. Една от тези фамилии е решила да прави радиоапарати, като с името ѝ се свързва и електрифицирането на града.

Наследниците на фамилията,  сътворила „ТУЛАН“ бяха на откриването на изложбата –  те са Веселин, Светозар, Детелин Пренерови и Елина Чорбаджиева.

Наследниците на прочутата фамилия

 

Преди няколко години Бургаският общински съвет именува улица на името на известните предприемачи.

По време на церемонията по откриване на изложбата от Музея на радиото в София дариха  книгата на Веселин Димитров –„История на радиото“ на организаторите.

Колекционер се оказа и сина на Петър Слабаков-Красимир, който живее в царевското село Фазаново