Сряда, 19 Юни 2024
    

С водосвет на бойните знамена и знамената-светини ще бъде отбелязан Денят на храбростта и празник на Българската армия

  06.05.2024 09:30  
С водосвет на бойните знамена и знамената-светини ще бъде отбелязан Денят на храбростта и празник на Българската армия
  БТА

 

Денят на храбростта и празник на Българската армия ще бъде отбелязан с водосвет на бойните знамена и знамената-светини в София, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. В тържествения ритуал ще участват президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и висши офицери от Българската армия.

Водосветът на бойните знамена и знамената-светини ще започне в 10:00 ч. пред паметника на Незнайния воин в столицата. Той ще бъде отслужен от наместник-председателя на Светия Синод на Българската православна църква Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий. В ритуала ще участват знаменен взвод на Националната гвардейска част със знамената-светини и представителни блокове на Въоръжените сили. При изпълнението на националния химн по време на водосвета на бойните знамена ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта.

Държавният глава ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще поднесе венец пред паметника на Незнайния воин, след което ще се състои тържественият марш на представителните блокове на Въоръжените сили, съобщи прессекретариатът на президента.

В края на тържествения ритуал над площад „Александър Невски“ ще прелетят три самолета МиГ-29.

 

Без военен парад тази година

 

Тази година 6 май ще премине без военен парад в центъра на София. Има съвпадане на Великденските празници с празника на Българската армия, даваме приоритет на общонационалното честване на Великден, обясни Атанас Запрянов в началото на април. „Ще оставим хората да отдадат почит първо към нашия Бог и после военните им задължения“, каза още служебният министър.

Миналата година около 60 бойни машини преминаха през центъра на столицата по време на военния парад, който беше проведен за първи път от 2019 г. През 2020 г. и през 2021 г. заради пандемията от COVID-19 нямаше парад на Гергьовден, като празникът беше отбелязан с прояви, съобразени с противоепидемичните мерки. През 2022 г. също нямаше военен парад на 6 май.

"Въпреки че тази година няма да има парад, днес ще прелетят три изтребителя МиГ-29 над София по време церемонията пред паметника на Незнайния воин, за да бъде показано, че българската авиация продължава да носи със собствени национални сили охраната на въздушното пространство на страната ни", обясни Атанас Запрянов преди дни.

В 12:00 ч. пред сградата на Администрацията на президента ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул. Малко по-късно президентът ще приветства на „Дондуков“ 2 младежи от ученическия гвардейски отряд и духовия оркестър при Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ - Габрово, както и ученическите гвардейски отряди при Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство „Пейо К. Яворов“ – Гоце Делчев, Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ - Рудозем и Общински младежки дом – Русе. В Гербовата зала ще бъдат връчени клетвените обещания от капитаните на отрядите, както и плакети от директори на училищата. След това ученическите гвардейски отряди ще разгледат президентската библиотека.

По повод 6 май от 11:00 ч. ще бъдат организирани празнични концерти на представителните военни оркестри и оркестрите на военните формирования в гарнизони София (в градската градина пред Народния театър, с участието на Гвардейския представителен духов оркестър), Пловдив (представителният оркестър на Военновъздушните сили пред Военния клуб в града), Варна (представителният оркестър на Военноморските сили на площад „Антон Новак“), Стара Загора (оркестърът на военно формирование 24 150 пред сградата на Общината), Карлово (оркестърът на военно формирование 34750 на площада в града) и Велико Търново (оркестърът на Националния военен университет пред паметника „Майка България“).

Националният военноисторически музей (НВИМ) ще отбележи 6 май с вход свободен от 10:00 до 17:00 ч. за постоянната си хронологична и външна експозиция. Свободен ще е достъпът и до временните изложби „Армията във време на промени“, „Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София“ и „Българската армия – 20 години част от НАТО“, посветена на 20-ата годишнина от членството на Република България в НАТО. Специалната празнична програма ще бъде открита в 11:30 часа с концерт на Представителния духов оркестър на Сухопътните войски.

С Ден на отворените врати Денят на храбростта ще бъде отбелязан и във филиалите на НВИМ – Военноморския музей и Парк-музей „Владислав Варненчик“ във Варна и Музея на авиацията в Крумово.

В празничния ден от 9:30 ч. в района на Военноморска база-Варна ще се проведе тържествен ритуал по издигане на военноморския флаг и флаговете за разцветяване на военните кораби.

По традиция Посолството на Република България в Скопие съвместно с Министерството на отбраната организира от 2010 г. чествания на Деня на храбростта в Република Северна Македония. Тази година на 6 май на българското военно гробище в Ново село ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите български военнослужещи и ще бъдат поднесени венци и цветя. Ще присъства делегация от Министерството на отбраната, водена от Димитър Илиев – директор на Дирекция „Социална политика и политика по военнопатриотично възпитание“. В ритуала ще участват военнослужещи от Националната гвардейска част и курсанти от Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ – Долна Митрополия.