Сряда, 19 Юни 2024
    
Бургас

Бургаски държавен университет разкрива филиал за обучение на медицински сестри в Добрич

  05.05.2024 16:04  
Бургаски държавен университет разкрива филиал за обучение на медицински сестри в Добрич

 

Университет „Проф. д-р Асен Златаров” – Бургас ще помогне за развитието на здравеопазването в Добрич, като обучава студенти по специалност „Медицинска сестра” в свой филиал в града. Това идва в отговор на желанието на местната власт в болниците и медицинските центрове в общината да работят специалисти по здравни грижи с дипломи от реномиран университет.

Създаването на филиала първо бе одобрено от Академичния съвет на университета, а вчера и официално гласувано на заседание на Общински съвет - Добрич. Отредена бе и сграда, в която да се помещава.

Очаква се филиалът да отвори врати през учебната 2025 г. – 2026 г. и да приема между 25 – 30 души годишно.Още подробности бяха съобщени на пресконференция за медиите в Община Добрич. В нея участваха кметът на общината Йордан Йорданов, ректорът на университета проф. д-р Христо Бозов, дм, председателят на ОбС-Добрич Красимир Николов и директорът на МБАЛ Добрич д-р Георги Желязков.

„Основната ни цел е както да провеждаме качествено здравно обучение на територията на град Добрич, така и да дадем тласък градът да се позиционира като образователен център в Добруджа “, каза проф. Бозов.

Бъдещите медицински сестри, които ще се обучават във филиала, ще могат да работят не само в болницата, но и във всички детски ясли, училища и социални заведения на територията на общината.

„Обучението на тези специалисти по здравни грижи е комплексно и ще могат да се включат и други специалности. То ще бъде ценно не само за тези 100-120 медицински сестри, които ние ще обучаваме, но и за града като възможност за израстване. Надявам се да продължим съвместните усилия за финализиране на тази процедура с подкрепата на цялата добричка общественост”, добави проф. Бозов.

Той благодари на кмета на общината, на Общинския съвет, на всички народни представители от Добрич и специално на г-жа Деница Сачева и г-жа Мая Манолова за подкрепата и помощта.