Сряда, 19 Юни 2024
    
Бизнес

Концесионерите на морски плажове с емоционално видео послание преди началото на летен туристически сезон 2024

  03.05.2024 09:48  
Концесионерите на морски плажове с емоционално видео послание преди началото на летен туристически сезон 2024

Днес е нашето утре! Затова трябва да пазим българските плажове!

Това е основното послание във видео, което Асоциация на концесионерите на морски плажове в България разпространява преди началото на активния летен туристически сезон 2024. Кадрите са от морски плажове по Южното Черноморие, заснети в общините Несебър и Созопол, демонстриращи грижата, която концесионерите осъществяват целогодишно за опазването на българското крайбрежие. „През зимата издигаме защитни валове от пясъка, за да опазим плажовете“, се казва в посланието. „Депонирането на пясъка е традиционна предпазна мярка, която спомага за опазването на целостта на плажната ивица, както и предпазване на брега от наводнения през зимните месеци“, казва Кирил Спасов, от Асоциацията и допълва, че това е успешна практика в много държави като Испания, Франция, САЩ, Австралия, Англия, Израел, Мексико.

Във видеото са включени и локациите Емине, Алепу и Източните склонове на Стара планина, които демонстрират малка част от природните дадености на Черноморското ни крайбрежие, което трябва да пазим, уважаваме и рекламираме ефективно и успешно. 

Видеото можете да гледате 

От Асоциация на концесионерите на морски плажове припомнят, че едно от основните предизвикателства пред успешното протичане на летен туристически сезон 2024 е приетата Наредба за водноспасителна дейност и обезопасяване на водните площи и басейните за обществено ползване. Водещите проблеми, които изискванията в нормативния документ създават са свързани с новите разпоредби, регламентиращи медицинското осигуряване на водноспасителната дейност и значителното увеличение на броя медицински звена. Не толкова сериозното оскъпяване на дейността (увеличението на разходите за медицинското осигуряване надвишава многократно приходите и възможностите на по-малките плажове), а липсата на медицински кадри. Дори при досега действащите изисквания за кадрово обезпечаване на медицинското осигуряване на водноспасителната дейност имаше редица трудности с осигуряването на квалифицирани медицински кадри. При настоящото увеличаване на бройките, с които трябва да се увеличат екипите по плажовете, става невъзможно да бъдат изпълнени изискванията на Наредбата, се казва в позиция на Асоциация на концесионерите на морски плажове, изпратена до министъра на туризма. Медицински кадри със специалности и квалификации в областта на спешната медицинска помощ липсват в цялата страна. Министърът на туризма Евтим Милошев бе детайлно запознат с този проблем и концесионерите очакват последващите действия на ресорните институции, които да решат тази нормативно създадена криза.

###