Понеделник, 24 Юни 2024
    
Мнения

Росен Желязков ще води ГЕРБ към Брюксел

  03.05.2024 09:14  
Росен Желязков ще води ГЕРБ към Брюксел

Бившият председател на парламента, когото новото мнозинство свали, се изправя фронтално срещу Никола Минчев по пътя към ЕП

Росен Желязков застава начело на листата на ГЕРБ за евроизборите.

Името му бе една от най-строго пазените тайни преди регистрацията на листата в ЦИК, крайният срок за което е 7 май.

Желязков бе председател на 49-ото народно събрание до предпоследния му ден, когато бе свален с гласовете на ПП-ДБ, БСП, “Възраждане” и ИТН. Сега той ще се изправи срещу предшественика си, също свален предсрочно от шефския пост в парламента - Никола Минчев. Той е водачът на евролистата на “Промяната” и ДБ.

Освен за Брюксел Желязков ще е начело на листата на ГЕРБ в Благоевград за 50-ото народно събрание - така, както я водеше и за 49-ото.

Начело на него юристът изкара 372 турбулентни дни, в които търсеше баланс между една шумна (не)коалиция и още по-шумна опозиция. Често му се налагаше да проявява хладнокръвие, за да предотврати бой и обиди в залата. Помагаше това, че Желязков задаваше дневния ред с типичното си чувство за хумор и диалогичност.

Минал е по стълбичката на администрацията - общинска и държавна, опитен е в дебрите на управлението, което бе много ценно за председателя на институция като Народното събрание. А като юрист бе наясно с всички тънкости, за да не остави опозицията да му върти номера.

С достойнство прие и събарянето му от поста преди седмица, когато и опонентите обявиха - ходът е не срещу личността на Желязков, а срещу председателя от ГЕРБ.

Затова не е неочаквано, че Бойко Борисов му гласува доверие да е начело на евролистата на партията.

Изненадващо обаче в нея ще липсват Мария Габриел и Илиана Иванова. Първата бе еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в комисията “Фон дер Лайен”, преди да стане вицепремиер в (не)коалицията с ПП-ДБ. Втората е насотящият еврокомисар на България, преди това бе шеф в Европейската сметна палата.

Според достоверни източници и двете са пожелали да не влизат в битката за евродепутати.

Вероятно Мария Габриел, която не успя да оглави правителството след ротацията, но има сериозни позиции навсякъде в света, ще видим в края на годината в нова

международна роля

Истината обаче е, че нито Габриел, нито Европейската народна партия, нито ГЕРБ дават детайли за пътя, по който ще поеме едно от най-силните им европейски лица, напуснала поста в ЕК, за да влезе в българската политика.

Илиана Иванова пък е сочена в Брюксел като един от най-ефективните еврокомисари. Тя също има завидна кариера там, преди да заеме овакантения от Габриел комисарски пост. Мандатът на комисията “Фон дер Лайен” изтича заедно с този на Европарламента. Следващ председател на ЕК трябва да се избере до месец след клетвата на новите евродепутати, а до 6 месеца след изборите трябва да има и нов състав на комисията.

И докато в ГЕРБ все още пазят в тайна евролистата си, БСП регистрира своята в ЦИК в последния ден преди празниците начело с Кристиан Вигенин.

Източник  24 часа