Понеделник, 24 Юни 2024
    
Бизнес

Евтим Милошев: Очакваме около 15% ръст на туризма в България това лято

  25.04.2024 19:15  
Евтим Милошев: Очакваме около 15% ръст на туризма в България това лято

 

Министерството на туризма очаква 15% ръст на туризма в България това лято, като Армения, Косово и Узбекистан са новите пазари, които се очаква да видим по българското Черноморие, изтъкна служебният министър на туризма Евтим Милошев в курортния комплекс „Слънчев бряг“.

„Очакваме ръст на пазар Великобритания около 15-20 на сто. Заради войната в Близкия изток се очакваше, че израелските туристи няма да дойдат в България, но в крайна сметка вече имаме резервации, така че очакваме туристи и от Израел", допълни Милошев.

Основно искане на туристическия бранш преди началото на летния туристически сезон е да се повиши капацитетът на българските консулства, особено в Централна Азия, където основно се случва набирането на работници от трети страни за нуждите на сектора, изтъква Милошев.

„Разговори са водени и считаме, че това е постижимо“, добави министърът пред журналисти.

По думите му, друга важна тема за бранша е измененията и допълненията на Закона за чужденците в България.

"В момента тече дебата в Народното събрание. Това ще бъде най-добрия знак от народното представителство към сектора, ако този закон бъде приет. Трето важно нещо е Наредбата за водно-спасителната дейност. Тя е приета от Министерски съвет на 7 април тази година. В нея са заложени много изисквания, за които сектора все още не е готов. Не говорим за това дали са адекватни, каква е целта. Молбата на сектора е, ако е възможно изпълнението на тази наредба да се забави до края на годината. Разбира се това ще създаде правен казус, защото тази наредба е приета, а предходната вече няма действие", каза министърът.

Той добави, че ще обсъди темата със служебния министър на здравеопазването д-р Галя Кондева. Милошев каза още, че очаква възнагражденията в туристическия сектор в страната да бъдат повишени с около 20 на сто, на всички нива в сектора.

"Туризмът се бори за работници от трети страни, защото тук няма достатъчно хора, които искат да работят в този сектор. Добрата новина е, че за поредна година ще има повишаване на възнагражденията. Сезонната работа е нещо, което е важно за сектора", добави служебният ресорен министър.

Днес той е провел работни срещи с представители на общини от Южното Черноморие, на които е обсъдена готовността на местните власти, институции и бизнеса за предстоящите летен туристически сезон.

Заплатите в туристическия сектор тази година ще бъдат вдигнати с около 20% на всички нива. Това обяви още служебният ресорен министър Евтим Милошев.

 

БТА