Понеделник, 06 Май 2024
    
Бургас

Арменците в Бургас почетоха паметта на жертвите на геноцида/СНИМКИ/

  24.04.2024 17:59  
Арменците в Бургас почетоха паметта на жертвите на геноцида/СНИМКИ/

Весела ГОРАНОВА

С възпометантелно тържество пред арменската църква арменската общност в Бургас почете паметта на жертвите на геноцида.

Слово прочете Мадлен Мутафян- общински съветник от БСП и общественик, която припомни основни факти на арменския геноцид, започнал през 1915 година до признаването му от България.

С емоционално изпълнение на стихотверението „Арменци“ от П. Яворов  Сияна Алексиева, от Поморие, лауреат на литературни награди  развълнува до сълзи присъстващите.

Венци и цветя пред паметника поднесоха офиициалните гости сред които заместник областния управител на Бургас Владимир Крумов, заместник кмета Диана Саватева и общински съветници от различни политически групи, а след това и граждани.  

Възпоменателното тържество завърши с мирно шествие до Арменския паметник в Морската градина, който увековечава признателността на арменския народ към българския за помощта в тежките моменти на холокоста.

 

24 Април 1915 година е мрачна дата за  арменците и християнството, като цяло. Това е начало на заличаването на християнството в Османската империя преди 109 години. Геноцидът започва през 1915 година с арестите на 235 арменски интелектуалци в Цариград и за една година достига до 1,5 милиона избити и депортирани арменци.

Това трагично събитие остава един от най-мрачните епизоди в историята на човечеството.

Въпреки доказателствата и свидетелствата за масовите убийства и депортации, досега Турция, като наследница на Османската империя, продължава да отрича и прикрива тези ужасни събития.

Оцелелите от геноцида се разпръсват по цял свят създавайки малки общности.

Една част от тях са приети през 1915 година като бежанци от България.