Понеделник, 06 Май 2024
    
Бизнес Бургас

Димитър Николов: Индустриалните зони в Бургас ще растат към Ветрен

  24.04.2024 17:17  
Димитър Николов: Индустриалните зони в Бургас ще растат към Ветрен

Георги РУСИНОВ

 

Индустриалните зони в Бургас ще растат в посока Ветрен. Това коментира пред журналисти кметът Димитър Николов. Общински съвет – Бургас прие единодушно докладна, с която се даде „зелена светлина“ за три големи инвестиции в града на обща стойност 115 милиона лева и предвиждащи 370 работни места.

„В устройствените планове на Община Бургас и в нашите регистри има Индустриална зона 9-ти километър. В нея ние в момента изграждаме инфраструктура, не само пътна, но и водопроводи, улично осветление, тротоари. Така, че към съществуващите 6 компании, които работят там, една от които вече довършва своите инвестиции и лятото ще започне производство, още две са подали инвестиционни намерения. Затова ние сме длъжни да осигурим тази инфраструктура“, заяви Николов.

Бургас категорично ще расте към Ветрен и следващата индустриално зона ще бъде най-вероятно при 12-и километър, каквото е работното й име в общината, обясни кметът.

„Започваме и парцеларните планове и сервитутите на новите трасета, които ще осигурят тези нови терени, които ще са подходящи не само за производства, но и за различни търговски дейности, шоурумове и т.н. Зоните срещу и около „Джъмбо“ са предвидени за такъв тип инвестиции – обработка, съхранение и търговия на риба, в хранително-вкусовата промишленост има компания с интерес, в производство на електрически уреди и търговия също ще се изгражда база. В момента там се изгражда базата на компанията, която ще произвежда военни машини. В съседство има инвестиционно намерение от компания, която се занимава с транспорт, логистика и продажба на тежкотоварни автомобили. В най-различни сектори са“, посочи той.

Николов е категоричен, че на всички, независимо от размера на инвестицията и броя работни места, се помага еднакво любезно и им се съдейства за получаване на необходимите документи.

„Затова им изграждаме тази инфраструктура, защото без нея, няма как да построят предприятията си в нивата. Честно казано на моменти е трудно. Виждате пак сме с ново правителство, отново пускаме преписки. Смяната на държавните служители, отговарящи за тези съгласувки в агенциите ни забавя, но ние винаги сме били оптимисти. Това ни е задачата и затова хората са ни избрали – да съдействаме“, завърши кметът.