Четвъртък, 02 Май 2024
    
Мнения

Стойчо Керев: Знанието е най-добрата ваксина срещу манипулацията

  19.04.2024 15:33  
Стойчо Керев: Знанието е най-добрата ваксина срещу манипулацията
Роден е на 10 септември 1965 г. в Карлово. Завършва Стопанския факултет на Великотърновския университет. Автор и продуцент на предаването и платформата за наука, мистика и конспиративни теории „Новото познание“, продължение на авторския проект „Въпрос на гледна точка“. В БНТ започва работа като телевизионен водещ в предаването „Събота късен следобед“ с Емил Розов и Алис Крайчева. Под продуцентството на Кеворк Кеворкян в периода 1996 – 1998 г. работи като водещ на програма „Всяка неделя“ в БНТ. Последното телевизионно интервю на Тодор Живков е негово в програма „Всяка неделя“ през 1997 година. Специализирал е продуцентство и оперативен мениджмънт във Великобритания с подкрепата на Британско посолство. Продуцира и поставя началото на няколко от най-успешните формати в страната. Участва в изграждането на първите частни радиостанции в България. Продуцент е на прякото излъчване на президентския дебат Росен Плевнелиев-Ивайло Калфин през 2011 година. След това води предаванията „Пряка демокрация“ и „Въпрос на гледна точка“. През март 2016 г. прави онлайн предаването „Новото познание“. Публикува свои статии в електронните и печатни издания. От 1993 г. е член на СБЖ. Собственик на Агенция за развитие и комуникации. Автор и продуцент е на телевизионни и радио рекламни кампании. Работа му в областта на документалното кино включва лентите „Конспирация 2017“ и „Измамна реалност“. Стойчо Керев бе в Бургас, за да представи новата си книга „Пробуждане“, както и едноименния документален филм. Репортер на „Черноморски фар“ разговаря с известния журналист и автор по време на визитата му в Бургас.
  БНТ

Щом провидението е решило да ни втече в живота изкуствения интелект, то вече е предвидило развитието му

 

Интервю на Георги РУСИНОВ

 

– Г-н Керев, новата ви книга се казва „Пробуждане“. Определяте ли се вие като пробуден човек и ако да – кога го разбрахте?

– Знаете ли, когато говорим за пробуждането ми се струва, че е редно да кажа, че то за всеки един от нас идва по различно време. Хората понякога не си дават сметка, че едно малко дете може да носи в себе си много повече енергия, отколкото един възрастен човек. Казвам това, защото в залите по време на нашите срещи виждам много млади хора, които изграждат един нов тип общество. Ето защо съм оптимист. Но честно казано пробуждането е и личен акт. Затова намигам към вашите читатели и им казвам, че ако все още не им се е случило, то винаги има време да стане.

– Определяте ли се като човек с мисия? И каква е тя?

– Знаете ли? Не мога да приема такова определение. Мисия има всеки един от нас. Ако вие сте лекар, имате мисия. Ако вие сте учен, имате мисия. Ако сте писател, имате мисия. Всеки един човек идва на тази планета с мисия. Друг е въпросът дали той осъзнава каква е тя, дали я следва и дали открива знаците през живота си, с които да върви по този път. Лично за мен това да посегнем към мисията като към нещо, сигурно е грешка. Добре е да посягаме към мисията. като към нещо, което се развива през годините и търсим, откриваме и съзидаваме.

– Кой трябва да прочете тази книга? Насочена ли е към определени хора? Определена прослойка от обществото, или всеки може да я прочете и да открие нещо за себе си?

– Преди много години един от големите български интелектуалци Тончо Жечев ми каза нещо, което няма да забравя. Камбаната звъни за всеки по различно време. Позволете ми да отговоря така на Вашия въпрос.

– Да преминем към интересната тема с конспирациите. Една от най-широко разпространените е тази за световното правителство, за малцината фамилии, които управляват милиардите хора и така нататък. Вие вярвате ли в тази конспирация? Може ли да е истина всъщност?

– Ако съм хитър, ще Ви отговоря, че вярвам, за да мога да предизвикам интерес към статията, която пишете. Ако съм откровен, ще Ви отговоря, че всичко в света говори, напомня, подтиква точно към това. Друг е въпросът дали са 10, 20, 30 или 40 фамилии, Да, такива концепции е имало много отдавна. Това не е модерна концепция. Това е концепция стара колкото света. И ако сме честни първо към себе си ще си дадем ясно сметка, че единственото революционно противодействие на такъв тип мислене е образоваността, за което не спирам да говоря. Когато човек е образован, тук не говоря за висше, второ висше или трето висше образование. Когато един човек е образован, той би могъл много умно да плува във водите на конспирациите, ако такива съществуват. Защото понякога конспирациите от осемдесетте и деветдесетте години днес се оказват абсолютни истини.

– Изкуственият интелект – как гледате на развитието му с бесни темпове и това добро ли ще е за човечеството, или по-скоро можем да изпаднем в някои от тези по-апокалиптични теории от тези години?

– Знаете ли, много разсъждавах, когато влагах текстовете за изкуствения интелект в книгата и си отговорих простичко на този въпрос. Щом провидението е решило да ни втече в живота изкуствения интелект, то вече е предвидило развитието му. То вече е предвидило докъде ще стигне. Но ви препоръчвам да не гледате чак толкова напред в бъдещето, а да гледате днес, утре, вдругиден. По този начин ще може да конструирате живота си смислен. Вглеждането в бъдещето е като гадаене на боб. Бъдете реалисти, прагматици, с отворена душа и съзнание.

– Извънземните са друга честа тема и в предаванията Ви, и в книгите. Вярвате ли, че ще осъществим някога контакт с интелигентен извънземен разум?

– Мисля да Ви отговоря този път през десетките предавания, които съм заснел с покойния професор Филипов и да Ви отговаря позитивно – категорично да.

– Добре!Това е много изчерпателен отговор. Разбирам Ви, благодаря.

– Това е моят отговор.

– Няма как да не засегнем събитията, които се случват в Близкия изток, Украйна и въобще по света. Оптимист ли сте за бъдещето на човечеството, или вървим към Трета световна, или може би последна война?

– Знаете ли, винаги съм избягвал да отговарям на въпроси, свързани с политиката. Няма да направя изключение и този път, но ще си позволя един малък коментар. Не вярвам дотам да стигнем, че това висше творение, на което живеем – планетата, ще бъде съсипано от този конфликт. Конфликти са се водили винаги. Те не са спирали. Няма секунда на планетата Земя, в която някъде да не се води такъв сериозен конфликт. Ето защо си мисля, че това е една манипулативна игра, в която се опитват да ни въвлекат.

– Т.е. по изкуствен начин?

– Както искате , така го приемете. Ако приемем, че поглеждаме в бъдещето и правим това интервю след 300 години, твърде вероятно е планетата тогава да живее в друга среда, но ако има конфликти, те ще са отново основание за всичко онова, на което сме свидетели днес.

– Религията и науката – взаимно отблъскващи се, или взаимно допълващи се?

– Вие какво мислите? Предлагам да сменя въпроса Ви с вярата и науката и ще Ви кажа, че вярата и науката винаги вървят ръка за ръка. Ако един учен няма вяра в това, което той ще постигне, то забравете за резултати, които да надхвърлят неговите фантазии. За мен вярата определя движението на всеки един от нас в пространството като творец. Ако Леонардо нямаше вяра в това, което прави, ако Микеланджело нямаше вяра в това, което прави. Ето моето тълкуване на такъв въпрос.

– Как да се пазим от манипулациите?

– Чухте ли думичката, която ви казах преди малко – образованост. Това е най-добрата ваксина срещу манипулацията. Самият аз умишлено използвам такива фрази и изрази, за да подтиквам хората да четат повече и повече. Да бъдат във, а не извън.

– За финал – какво ще пожелаете на читателите на вестник „Черноморски фар“?

– Да останат образовани, за да светят сърцата им в тъмнината и в тъмнината на непросветеността като фар.