Събота, 18 Май 2024
    
Созопол

Кметът на Созопол ще бяга 15 км. на Рън Созопол

  18.04.2024 10:21  
Кметът на Созопол ще бяга 15 км. на Рън Созопол

Кметът на Община Созопол Тихомир Янакиев и съпругата му Полина ще бягат в най-дългата дестинация -15 км. в първото издание на Рън Созопол, което ще се проведе на 20.04.2024г., потвърди самият той. До момента заявка за участие са направили около 120 души, включително и двама републикански шампиони.

„Благодаря на организаторите от Българската федерация по лека атлетика и на Рън България за това събитие! Със сигурност Созопол ще се представи достойно и се надявам това да се превърне в традиция. Идеята ни е да привлечем повече хора и най-вече деца към спорта. Това, което зависи от Община Созопол, сме го осигурили. Единственото, което не зависи от нас е времето, но предполагам, че един пролетен дъжд дори ще ни амбицира повече“, каза кметът Тихомир Янакиев.

Той изрази надежда, че в бъдеще ще има още трасета, дори и за по-дълги дестинации, но трябва да има инфраструктура за това. Според Янакиев такива инициативи спомагат за развитието на града.

Събитието беше представено днес от Антон Бонов от Българската федерация по лека атлетика и Рън България. То е посветено на 100-годишнината от създаването на леката атлетика в България. В пробега са включени три дисциплини – пробег на 15 км. за мъже и жени, на 5 км. също за мъже и жени и една дестинация от 1 км. за начинаещи и деца. Стартът и финалът ще са пред храма „Св.Св. Кирил и Методий“ в Созопол.

До комплекс „Санта Марина“ е 5-километровият пробег, а 15-километровият е до „Обърнатата къща“ и обратно. Стартът е в 10.00ч.

Според Антон Бонов времето, за което се преминава 1 км. е по-малко от 5 минути, 5 километра – за 15-16 минути, а бегачите на 15 километра ще се очаква да се върнат на финала до 11.30ч.

Кметът Тихомир Янакиев ще бяга на Рън Созопол рамо до рамо с Исмаил Сананджи – републикански шампион на България на полумаратон и маратон. Антон Бонов представи Сенанджи, който е от Уганда, женен за българка и живеещ в България от 10 години. Той е състезател на клуб „Евър“ Варна и бяга на дълги разстояния с голям успех. Състезателят заяви, че е щастлив да участва в спортното събитие и това за него ще е подготовка за маратон – национален шампионат, който ще се проведе във Врана. Сананджи каза още, че целта му е повече хора да спортуват и да изглеждат и да се поддържат млади. Той самият е на 37 години.

Угандиецът ще се състезава с номер 5, а кметът на Созопол – с номер 1. Бегачите на дълги разстояния ще имат номера с чип. Всички участници в маратона ще получат специално изработени медали, а първите шестима пресекли финала – награди от спонсорите.

В маратона ще участва и Шабан Мустафа, който е шампион за ветерани по планинско бягане.
Стартовите пакети ще се раздават в петък , 19.04.2024г, до 12 часа в киновидео клуба на НЧ „Отец Паисий“ в Созопол.
„Това ще бъде един празник за Созопол“, обеща кметът Тихомир Янакиев.