Вторник, 30 Апр 2024
    
Бургас Култура

Събитие след събитие ни очаква в Летен театър (ПРОГРАМА)

  14.04.2024 17:23  
Събитие след събитие ни очаква в Летен театър (ПРОГРАМА)

Програма. Цяла плеяда от звезди изпълва сезона с емоции

 

Георги РУСИНОВ

 

Събитие след събитие ни очаква в Летен театър – Бургас в месеците от май до септември, показа репортерска проверка на „Черноморски фар“. Изключително богата програма ще предложи общинското предприятие на бургазлии и гости на града. Концерти, театрални постановки, опера, балет. Гамата от събития в действителност е много пъстра.

Официален старт се дава на 19 май, когато концерт има група БИ-2 от 19:00 часа.

 

Юни

 

На 3 юни любимият на поколения българи естраден певец Георги Христов ще изнесе концерта си „Пей сърце“ – 2024. Началото е от 20:30 часа.

Четири дни след това, на 7 юни зрителите ще имат възможност да видят Ансамбъл „Филип Кутев“ и врачанската симфониета „Извори“. Присъстващите ще се насладят на премиерни за Бургас, музикални и танцови изпълнения под постоянния съпровод на фолклорния и симфоничен оркестър.

„Ще бъде представен един цялостен концерт, без аналог в българското фолклорно изкуство! Концертът „Извори“, ще покаже възможностите на националния ни фолклорен ансамбъл за представяне на една различна, съвременна линия по отношение на звук , картина и цялостно въздействие! Не пропускайте новаторското представяне на фолклорното изкуство под съпровода на Врачанска филхармония! Чуйте звука на съвремието“, обявяват от Летния театър.

Началото на спектакъла е от 20:00 часа.

На музикално пътешествие с популярни ритми от българския, сръбския, турския и румънския фолклор ще поведе публиката екипът на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ Велико Търново. Концертът „Балканика“ е на 14 юни от 20:30 часа и е със специалното участие на Йълдъз Ибрахимова.

Държавна Опера Русе и Spectaculis ще представят пред публиката балетния спектакъл „Кармен“ по музика на Жорж Бизе. Либрето – Наталия Осипова; хореография и постановка – Наталия Осипова; сценография – Себастиан Малаш; мултимедия – Кейт Хестър и Касияна Ангелова; художествено осветление – Боян Георгиев; художествен ръководител – Весела Василева. Действащите лица и изпълнители са Ирена Барбукова – Кармен, Джузепе Сорентино – Дон Хозе, Давиде Диодато – Тореадор, Тиаго Виктор – Съдба.

Датата на събитието е 18 юни, а началото от 21:00 часа.

На следващия ден от 20:30 часа по едноименния роман на Александър Дюма-баща редица театрални звезди ще излязат на сцената за постановката „Граф Монте Кристо“ – авторска драматизация на Юрий Дачев. Режисьор е Бина Харалампиева, сценограф – Свила Величкова, композитор – Асен Аврамов, асистент-сценограф – Ванина Цандева и фотограф Иван Дончев.

Участват: Калин Врачански, Койна Русева, Светослав Добрев, Георги Гоцин, Станка Калчева, Мариана Миланова, Искра Донова, Владислав Стоименов, Кирил Недков, Юлиян Петров, Христо Пъдев, Рая Пеева, Августина-Калина Петкова, Ахмед Юмер, Вартан Алексанян, Мая Бабурска.

24 юни е ден, в който Йордан Камджалов и Софи Маринова гостуват в Бургас за концерта „Мистерия и свобода“. 20:30 часът е началото. Любимият Камен Донев гостува със своята „Лекция N2 – за всеобщата просвета“ на 27 юни от 20:30 часа.

Над 200 участници ще ви запленят с магията на българските народни песни и танци на 28 юни по повод 50 години фолклорен танцов ансамбъл „Никола Гинов“. Впечатляващи хореографии и разтуптяващи сърцата изпълнения очакват зрителите.

 

Юли

 

Месец юли е още по-изпъстрен от най-различни събития в Летния театър. На 2-ри ще се състоят Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“, за които тепърва ще излязат повече подробности. Музикалните празници се организират от Община Бургас и Държавна опера - Бургас. Традиционно събитието продължава два месеца, като любителите на класическата музика имат възможност да се насладят на най - известните оперни и балетни постановки, представени от едни от най-големите имена на българската и световната сцена. Задължително е представянето на две премиерни заглавия в рамките на фестивала.

„Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени“ в последните години се превърнаха в обичайни гости на Бургас. Не пропускат и това лято, когато на 3 юли ще излязат с концерт „!Удивителни Въпросителни?“. Началният час е 20:30 часа.

Нещо ново, което публиката може да очаква, е лятното турне „Поетите Live“ с участието на Владо Пенев, Бойко Кръстанов, Весела Бабинова, Захари Бахаров, Иван Бърнев, Луиза Григорова - Макариев, Малин Кръстев, Теодора Духовникова, Юлиан Вергов и маестро Антони Дончев. Денят е 5 юли, а часът – 20:45.

Следващият ден е ред на примата на българската естрада Лили Иванова да изпълни до краен предел Летния театър. Концертът Li Orchestra започва от 21:00 часа. Участие ще вземат: Ангел Дюлгеров - китари, цигулка; Огнян Енев - пиано, тромпет, саксофон; Иван Йорданов - Чери – китари; Христо Михалков - бас китара; Орлин Цветанов – цигулка; Росен Ватев - ударни, перкусии; LaTiDa – беквокали.

На 8 юли от 20:30 часа постановка на покойния Борислав Чакринов – директор на Драматичен театър „Адриана Будевска“ ще се състои в Летен театър. Това е комедията на Стефан Костов „Златна мина“ с участието на Тончо Токмакчиев и Мария Сапунджиева. В роли влизат още: Никол Карабинова, Милена Маркова, Зорница Константинова, Златко Ангелов, Тихомир Благоев, Николай Стоименов, Валери Еличов, Стоян Памуков.

11 юли е друга дата, на която ще се състоят Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“. Другите дати през юли са 15-и и 31-ви.

На 13 юли с постановката „Клетка за пеперуди“ от Жан Поаре гостува Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна. Преводът е на Иван Панев. Сценичен вариант и режисура Атанас Атанасов; Сценография и костюми Петя Стойкова; Композитор и вокален педагог Петя Диманова; Хореограф Александър Манджуков; Плакат и граф. дизайн Славяна Иванова; Фотограф Ангел Жечев, Илиян Начев. Началото е от 21:00 часа.

Още една постановка на Борислав Чакринов ще представят бургаските театрали. Това е „Ревност“ на Сам Бобрик – съвременна и изключително забавна история с интелигентен хумор, енергичен сюжет и запомнящи се герои. Преводът е на Татяна Иванова. Участват: Мария Сапунджиева, Асен Блатечки, Стефан Иванов, Пепа Николова. Денят е 18 юли, началото от 20:30 часа.

Група „Машина Времени“ ще изнесе концерт на следващия ден – 19 юли, от 20:00 часа. Любо Киров пристига в Бургас на 21-ви от 21:00 часа с концерт от турнето си за 2024-а. 30 юли е денят за Графа и неговото „Най-щастливо турне 2024“. Началото е от 20:30 часа.

 

Август

 

Август започва с друга постановка на Борислав Чакринов и Драматичен театър „Адриана Будевска“. Това е „Психо криминале“ отново с автор Сам Бобрик. Участват: Малин Кръстев, Асен Блатечки, Милена Маркова Стефан Иванов, Асен Лозанов, Катерина Борисова. Датата е 1-и август, часът – 20:30 часа.

„Психо“ проследява объркания живот на Адам Уебстър, изпаднал писател на криминалета, който не може да си плати дори наема. За да изкара малко пари, Адам решава да постави на прозореца си табела, предлагаща гадаене на съдбата срещу 25$. Но той дори не подозира как предполагаемите му ясновидски способности ще променят живота му и вероятно ще спасят кариерата му. А междувременно се озовава забъркан в странни събития, които водят до поредица от необясними убийства. Но въпросът, който занимава всички е… кой е убиецът? Дали нахаканият гангстер Джони Шампанското или секси любовницата Рита Малоун?

Изненадващите обрати, остроумната размяна на реплики и безпогрешният усет за комедия поддържат напрежението и вниманието на публиката до спускането на завесата. А блестящият актьорски състав гарантира вечер, изпълнена с много забавление.

Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ продължават и през август. Датите са: 2, 13, 19, 26 и 30.

Рекордьори на Гинес ще изпълнят шоу-спектакъл на 5 август от 20:00 часа. Танцова формация „Огънят на Анадола“ е вписана с два рекорда в Книгата на рекордите - за най-бързо танцово изпълнение с 241 стъпки в минута и за най-многобройна публика на техен спектакъл (400 хил. души). Едноименният шоу-спектакъл е танцов разказ за хилядолетната културна история на Мала Азия, в който майсторски се преплитат съвременност и традиция в танцовото изкуство.

Следващият ден предстои друг голям концерт – този на Веселин Маринов „Лесен за обичане“, с който ще представи едноименния си нов албум. Освен част от новите песни, ще чуете и някои от най-популярните хитове на изпълнителя. Веселин Маринов и оркестърът му обещават шоу на световно ниво и два часа да пеете заедно с тях. Шоуто започва в 21:00 часа на 6 август.

30 години Б.Т.Р.! Една от най-успешни български рок банди ще отбележи годишнината си с турне в страната. Групата се подготвя за концертите си, събирайки най-доброто от музиката, която създава през тези три десетилетия. Публиката ще чуе на живо и любимите си песни от успешните последни два албума на Б.Т.Р. – „Невидими стени“ и „Пъзел“, завладели сърцата на феновете. Всичко това ще бъде представено с високия професионализъм и динамиката, които познава публиката на групата. Концертът в Летен театър е на 9 август от 21:00 часа.

Два дни след това предстои един друг рок спектакъл – „Сигнал Simphonic!“. Специално участие в него за една различна и неповторима емоция ще вземе Симфоничен оркестър с диригент Димитър Косев. 45 музиканти ви очакват в Летен театър Бургас на 11 август 2024 от 20:00 часа. И това не е всичко. Йордан Караджов, Александър Мариновски, Владимир Захариев и Георги Янакиев ви очакват за един незабравим и различен рок концерт с любимите хитове на поколения българи – "Да те жадувам", "Може би", "Сбогом", "Весели момичета" и други.

На 17 август от 21:00 часа любимата ни бургазлийка Тони Димитрова ще изпее пред публиката множество любими хитове в концерта „Време за обичане“.

С турне през лятото е и Миро. На 18 август от 21:00 часа големите му хитове, както и нови песни и емоцията, която носи с музиката си ще са на едно място – Летен театър.

На 22 август Виктор Калев ще представи концерт-спектакъла си „Грамофона“. Часът е 20:30 часа. 50 години на сцена пък ще празнува Кичка Бодурова с концерт в Бургас на 28 август от 20:00 часа.

През септември е обявено едно събитие. То е концерт от турнето на „Дует Ритон“ – „Елате ни на гости“. Денят е 19 септември, а началото е от 20:00 часа.


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Пеевски отговори на Петков: Той е като един пудел, който ще драска по вратата на Борисов в Банкя
  26.04.2024 11:46      

  Председателят на ДПС Делян Пеевски отговори на Кирил Петков. По-рано Петков заяви,