Понеделник, 29 Апр 2024
    
Бургас

Спасителите на Бургас пред пенсия, желаещи за млади гларуси няма

  13.04.2024 17:41  
Спасителите на Бургас пред пенсия, желаещи за млади гларуси няма

 

Парадокс. 73-годишен се готви и тази година да е воден гард

Дона МИТЕВА

Средната възраст на спасителите в Бургас е между 50 и 55 години. Има и такъв, който е 73-годишен и е с намерение да изкара и това лято на вишката. „Млади момчета няма или ако се появяват – то е много рядко. Идват над 30 – 40-годишни, които са били таксиметрови шофьори или пък учители по физическо, които използват ваканцията, да са на втора работа. Ние остаряваме, няма кой да ни замести. Последните мохикани сме“, казва Петър Русев, старши спасител на Северния плаж, който също е прехвърлил вече петдесетте години. Неговото обяснение е, че младите не искат да поемат отговорност. Предпочитат да си получават заплатата без проблеми, без да навлизат в тънкостите на професията и да я работят със сърце.

„Добрият спасител е този, който предотвратява инциденти. Стигне ли се до инцидент, значи не си е свършил работата“, категоричен е водният гард.

Той открехва и друга подробност – извън активния сезон местните спасители, за да си поддържат формата, си плащат да ходят на басейн. А преди години са имали безплатен достъп до басейна в Младежкия дом, освен това са обучавали деца да плуват.

„Всеки се сеща за нас само лятото“, заключава той, допълвайки че това е една от причините много хора да не искат да стават спасители, освен че реално плажът в Бургас е не повече от три месеца.

 

Мераклиите за спасители на басейн

 

 последните години са винаги повече. От февруарския курс, който бе организиран с 20 кандидати, само трима-четирима са за море. При втория курс, който се провежда в момента, положението е същото.

„Процентно измерено – 80% от спасителите са за басейн и едва 20% за море. На басейна е лесно – няма мъртво вълнение, няма течения, водовъртежи, а и плажуващите са далеч по-малко. Осигуряват се и по-добри условия на спасителите – храна, спане“, заключава Петър Русев и допълва важен факт: „Освен това голяма част от курсистите не могат да покрият нормативите за море, защото за басейна са наполовина по-леки. Там са 50 метра за 55 секунди. Докато за морето са 100 метра за 110 секунди. А заплатите са едни и същи. Хората отиват на по-лекото“.

Заплатите и тази година се очаква да са от 1500 – 2000 лв., като зависи от броя на работните дни. За бургаския плаж те са без екстри, за разлика от затворените комплекси.

По думите на водния гард предни години някои от

 

концесионерите внасят спасители,

 

 и то за най-тежките плажове като Обзор, като Харманите – Созопол и Северния плаж в Приморско. Идват хора от Украйна, Молдова, Румъния.

Българите знаят кои са най-тежките плажове и не се хващат там, защото там има по няколко инцидента всеки ден, пък повечето плажуващи са чужденци и не спазват флаговата сигнализация.

Като рискова бургаският спасител определя

 

възможността спасители да се обучават извън БЧК,

 

определена с промените в Наредбата за водно спасяване.

„Тази година се навършват 60 години откакто е създадена водноспасителната служба при БЧК. 60 години те обучават спасители – през тях са минали над 10 – 15 хиляди спасители за басейни и море. Другите не знам дали ще имат това високо ниво на обучение. Ние имаме световни и европейски шампиони по водно спасяване. България е една от петте сили по водно спасяване в света. Под въпрос са нещата. Но трябва да се даде шанс. Би било добре, ако независимо от това кой обучава – изпитът накрая да се провежда от БЧК“, казва Русев.

Бургаският спасител е притеснен от факта, че по Наредба е

 

променено работното време

 

на спасителите и то започва от 9.00 часа и продължава до 18.30. От една страна, то е добре за самия човек, защото ще работи по-малко, но от друга е зле за плажуващите, защото опитът от предни години показва, че на плажовете, особено градските, има посетители още от 6 часа.

„Сутринта, докато почнем работа, могат да се случат много инциденти, защото до 9 часа няма да има издигнат флаг, по който хората да се ориентират, а може да има мъртво вълнение или други предпоставки за удавяне. Хубаво е, че вечер ще има хора на вишката по до късно, защото има такива, които след работа минават за час през плажа. В Бургас има хора на плажа до залез. В таза връзка предни години концесионерите ни бяха наели допълнително за още един час – от 18.00 до 19.00 часа. Сега този половин час частично компенсира“, казва водният гард.

На бургаски плаж в разгара на лятото се събират по 15 – 20 хиляди човека. В последните години постовете са на 150 метра. „На времето бяхме 17 поста, после ги намалиха на 14, сега са 11 поста. Това го направиха от една страна, защото няма спасители, а от друга – концесионерите да плащат по-малко“, обобщава водният гард.


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Пеевски отговори на Петков: Той е като един пудел, който ще драска по вратата на Борисов в Банкя
  26.04.2024 11:46      

  Председателят на ДПС Делян Пеевски отговори на Кирил Петков. По-рано Петков заяви,