Събота, 18 Май 2024
    
Бизнес Бургас Царево

Вносът на мед срина цената на българското производство

  13.04.2024 14:10  
 Вносът на мед срина цената на българското производство

 

"Вносът срина българското производство на мед. Секторът е далеч от успешните си години. В момента цената на едро стои една и съща – около 3,50 лева до максимум 4 лева за килограм. Това е катастрофа", коментира за БТА Манол Тодоров – създател на местното Сдружение на производители на манов мед и един от основните инициатори за регистрирането на защитеното наименование за произход Странджански манов мед през 2019 година.

По думите му въпреки очакваните добри добиви, производители прогнозират проблеми с реализирането на продукцията си. Тодоров отчете, че вносът на мед от трети страни у нас през последните няколко години изправя местните производители пред сериозни предизвикателства.

Тодоров изрази надежда, че ситуацията ще се промени след пълното приемането на България в Шенгенското пространство. "В момента около пет ферми произвеждат Странджански манов мед със сертифицирано наименование. Ние нямаме производство. Има търговци, които искат да го купуват и да го продават зад граница. Това обаче няма как да се случи, тъй като марката Странджански манов мед може да бъде произведена и пакетирана само в определения за това географски район, добави още Манол Тодоров и разкри, че местните пчелари се надяват съвсем скоро да успеят да регистрират второ защитено наименование за произход – това за Странджанския прашец.

Производителите на манов мед в Странджа планина очакват добри добиви през тази година. След меката зима в района на Царево и благоприятното пролетно време пчелните семейства се развиват добре, допълни Манол Тодоров.

"Пчелите презимуваха успешно, времето е хубаво. Единствено ни притеснява, че не е валяло обилно от доста време. Но и това донякъде е добре – имаме обилен цъфтеж, пчелите се развиват добре, което прави семействата им силни. Преди години имаше много висока смъртност на пчелите. Някои колеги изгубиха напълно цели пчелни семейства. И сега има такива, но в никакъв случай не можем да кажем, че положението е драматично", каза той.

 


Бизнес Бургас
Бизнес Бургас