Събота, 25 Май 2024
    
Общество

Вижте кого почита църквата днес

  13.04.2024 08:44  
 Вижте кого почита църквата днес

 

 

На 13 април църквата почита паметта на свещеномъченик Артемон Лаодикийски

 

По време на гонението срещу християните, предприето по заповед на император Диоклетиан (284-305 г.), в сирийския трад Лаодикия (сега Латакия) живял християнският свещеник Артемон. Роден в първата половина на IV век, той бил възпитан в християнската вяра и след като получил добро образование, бил приет за свещенослужител на местната църква.

Един ден в града пристигнал от Рим  дъжавен служител на име Патрикий.

Той имал задачата, според императорската повеля, да принуждава християните да принасят жертва на езическите идоли и да им се покланят като на богове, в това число и пред статуята на императора, който бил обожествяван още приживе. Онези, които не се покорявали на заповедта, били подлагани на жестоки мъчения и накрая били убивани.

Когато научил за пристигането на Патрикий, лаодикийският епископ Сисиний взел със себе си свещеник Артемон и няколко християни, отишъл една нощ в капището на Артемида, счупил и изгорил намиращите се там идоли. След това отишъл в християнския храм, който бил извън града, и предупредил християните, че предстоят големи изпитания.

От Лаодикий Патрикий заминал за град Кесария Палестинска.

Със себе си той взел и задържания под стража свещеник Артемон. Престарелият свещеник твърдо понасял продължителните и тежки мъчения. Като наблюдавал неговата твърдост, езическият жрец Виталий повярвал в Христа и станал ревностен християнин. По-късно той бил ръкоположен за епископ в Кесария и се грижел много за разпространение на християнската вяра.

Изтощен тялом, но бодър духом, Артемон по чудо се освободил от тъмницата и отишъл на уединено място в Мала Азия.

И тук той просвещавал езичниците със светлината на евангелското слово. Мнозина от тях повярвали и се кръстили. Но един ден свети Артемон бил хванат от фанатизирани езичници, които отсекли главата му с меч.

Източник: БТА/Проф. Иван Желев   


Бургас
Бургас
Общество
Томина неделя е
  12.05.2024 09:19      
Бургас
Светли петък е!
  10.05.2024 08:02      
Бургас
Светла сряда е!
  08.05.2024 07:58