Понеделник, 29 Апр 2024
    
Мнения

Росица Матева: ЦИК се подготвя за изборите две в едно

  07.04.2024 14:29  
Росица Матева: ЦИК се подготвя за изборите две в едно

В момента Централната избирателна комисия (ЦИК) се подготвя за изборите „две в едно“, каза зам.-председателят и говорител на комисията Росица Матева, предаде БНР.

Тя припомни, че отдавна са готови с всички документи и книжа за изборите за Европейски парламент (ЕП), тъй като повече от година се знаеше, че те ще бъдат в целия Европейски съюз между 6-и и 9 юни. На 15 март обявихме обществена поръчка за дейности, свързани с машинното гласуване. Няколко дни по-късно обявихме обществена поръчка за избор на изпълнител за изработка на материали за разяснителна кампания, добави Матева.


Сега вече преработваме всички документи и книжа, така че когато във вторник президентът издаде указите, да можем веднага да вземем първите решения - да приемем хронограмата, изборните книжа, първите принципни решения, за да могат и политическите субекти, които ще участват в изборите, да започнат да се подготвят за тях, тъй като много бързо след това ще започнат и регистрациите в ЦИК за участие в тези два вида избори, поясни Матева.

Относно изборите „две в едно“ за ЕП и предсрочните парламентарни избори Матева каза, че за първи път ще има такава комбинация. Винаги, когато има два национални избора на една и съща дата, има предизвикателства, смята тя. По думите ѝ в случая едното предизвикателство е, че и в двата избора ще се гласува с преференции, освен за партии и коалиции. Матева добави, че се надяват на широка разяснителна кампания. Вече сме започнали такава за изборите за ЕП, уточни тя и добави, че избирателите, които ще гласуват в тях, трябва да отговарят на изискването за тримесечна уседналост. Това означава, че към 9 март те трябва да имат регистриран постоянен и настоящ адрес в Република България или постоянен адрес в Република България и настоящ в друга държава членка на ЕС.

Всички български граждани, които са навършили 18 години, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода могат да гласуват в изборите за Народно събрание, каза Матева. Тя изрази надежда, че в страната ще има много малко граждани, които няма да могат да гласуват в изборите за ЕП и това ще се дължи най-вече на факта, че, ако са били в чужбина и имат регистриран там настоящ адрес, когато са се прибрали в страната, не са направили усилието да отидат да го променят. Матева посочи, че те ще бъдат включени в т.нар. „забранителен списък“, така че ще бъде много важно секционните избирателни комисии (СИК) преди да допуснат избирател да гласува, да проверят този забранителен списък.

Решили сме, че за тези избори списъците ще бъдат два отделни, заяви Матева.


Извън страната, в държавите членки на ЕС, ще могат да гласуват всички български граждани, които имат адресни регистрации, посочи тя. Матева добави, че в другите държави само в дипломатически и консулски представителства ще може да се гласува и за членове на ЕП, в останалите секции ще се гласува само за Народно събрание (НС). Там ще изпратим бюлетини и машини, с които ще се гласува само за НС, каза Митева.

Тя поясни, че изискването на закона е, когато има избори „две в едно“, на гърба на бюлетините да има различен цвят на защитата, която се поставя. Може би ще помислим, когато вземаме решението, за определяне на техническите изисквания към бюлетините, дали да не бъдат и с различен размер, за да бъдат и по-видимо различими, добави Матева.

Машините дават възможност да се гласува в един, два, три и повече вида избори. Ще може да се гласува и сега с тези машини, каза говорителят и добави, че в страната и секциите, където избирателите ще имат право да гласуват и за двата вида избори, ще изпратят такива машини, а в другите СИК – машини само за НС. Матева предположи, че около 10 хил. машини ще бъдат достатъчни да се гласува в тези избори. Тя каза, че държавата разполага с 12 837 машини.

Матева допълни, че в момента „Сиела норма“ не са обявени за изпълнител и припомни за обявената обществена поръчка за машинното гласуване за ЕП. Преди вторник не можем да вземем решение да прекратим тази поръчка, трябва да имаме настъпил юридическия факт на обявяване на изборите „две в едно“, което да ни даде основание да прекратим тази поръчка и да обявим нова, с която ще бъде осигурено машинното гласуване, а именно инсталирането на машините и логистиката им към секциите при изборите „две в едно“, каза Матева. По думите ѝ се променя драстично предметът на поръчката и не е възможно по Закона за обществените поръчки да направят само изменение на обявената обществена поръчка.

Тук вече наистина сроковете са много притеснителни, тъй като независимо, че в Изборния кодекс (ИК) има параграф, че сроковете по Закона за обществените поръчки не се прилагат, процедурата е такава, че изисква технологично време, обясни Матева. Тя посочи, че около един месец е необходим от обявяване на поръчката до сключвана на договора, избирането на изпълнител и едва тогава този изпълнител подготвя машините и софтуера, който се предоставя за удостоверяване на институциите, предвидени по ИК.

Матева каза, че няма причина да говорят със "Сиела норма", тъй като поръчката, която обявяват, е състезателна процедура с обособени позиции и за всяка позиция може да се яви друга фирма.


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Пеевски отговори на Петков: Той е като един пудел, който ще драска по вратата на Борисов в Банкя
  26.04.2024 11:46      

  Председателят на ДПС Делян Пеевски отговори на Кирил Петков. По-рано Петков заяви,