Понеделник, 29 Апр 2024
    
Поморие

Одобриха проекта за изграждане на ключово кръгово кръстовище в Поморие

  05.04.2024 13:54  
Одобриха проекта за изграждане на ключово кръгово кръстовище в Поморие

Вече е в ход и проектът за реконструкция на съществуващото триклонно кръстовище на ул. „Княз Борис I“ и ул. „Европа“ в Поморие. Реконструкцията предвижда създаване на кръгово кръстовище, свързващо Музея на солта и главния път в участъка до Евангелската църква. Проектът ще се изпълни по Инвестиционна програма за общински проекти, одобрена със Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г. Споразумението с Министерството на регионалното развитие и благоустройството бе подписано вчера от кмета Иван Алексиев, с което се дава старт на проектните дейности.

Всички посоки на завиване в съществуващото триклонно кръстовище са позволени. Платната за движение в обхвата му са с различен габарит. Целта на проектната разработка е да се изгради връзка между улиците „Европа“, „Солна“ и „Княз Борис I“. Ново изграденият участък на улицата ще е с дължина около 105 м. По ул. „Европа“ ще се организира и улично паркиране. Реконструкцията включва изграждане на паркинги, тротоари, осветление и отвеждане на повърхностните води.

„Този участък е доста натоварен, защото е една от главните пътни артерии на Поморие. Той свързва музейните обекти, стадиона, плажната ивица и крайбрежната алея „Яворов“. Освен преминаващите с висока скорост автомобили, от там минават и пешеходци, много от които са деца. Желанието ни е да подобрим пътната сигурност и безопасността на движение. Чрез изграждане на кръгово кръстовище ще се елиминират опасните конфликтни точки тип „пресичане“ и водачите на моторни превозни средства ще намаляват скоростта до 30-35 км/ч. Пресичането на платната за движение от пешеходци ще се осъществява чрез пешеходни пътеки“, обясни кметът Алексиев.

Разработката следва да приведе улиците в необходимото експлоатационно състояние за провеждане на автомобилното движение и пешеходния поток при максимални условия на безопасност и комфорт. Проектното решение ще запази посоките на движение и няма да излезе извън обхвата на уличната регулационна линия.

 


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Пеевски отговори на Петков: Той е като един пудел, който ще драска по вратата на Борисов в Банкя
  26.04.2024 11:46      

  Председателят на ДПС Делян Пеевски отговори на Кирил Петков. По-рано Петков заяви,