Понеделник, 29 Апр 2024
    
Общество

Румен Радев: Главчев ще е готов с кабинета още днес

  04.04.2024 15:31  
Румен Радев: Главчев ще е готов с кабинета още днес

Президентът Румен Радев се срещна с ръководството на Централната избирателна комисия (ЦИК), за да обсъдят предстоящите европейски и парламентарни избори в страната.

На срещата държавният глава обяви, че кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев още в рамките на днешния ден ще бъде готов със състава на служебния кабинет. Затова на 5 април ще се срещне с него и ще проведе в съответствие с основния закон на България задължителните консултации с представители на парламентарните групи в 49-ото Народно събрание.

"Наред с отдавна планираните избори за Европейски парламент, в същия времеви период трябва да проведем и извънредни парламентарни избори. Вече призовах господин Димитър Главчев, когото определих за кандидат за служебен министър-председател, да успее в едноседмичен срок да представи състав на Министерския съвет, за да имаме опцията на масата избори „две в едно“, каза президентът. 

По думите му на първо място това може да донесе по-висока избирателна активност. „Която виждаме, че с всеки следващ избор намалява. На второ място, да не разкарваме хората два пъти в рамките на съвсем близък времеви период. На трето място, да спестим ресурси", коментира още Румен Радев.

Едно е желанието на партиите и политиците, съвсем друго е готовността на ЦИК, каза държавният глава.

Председателят на комисията Камелия Нейкова обяви, че ЦИК ще организира изборите за членове на Европейския парламент, за Народно събрание така, както е разписано в Изборния кодекс. „По отношение на изборите за членове на Европарламент ЦИК е в голяма степен готова, тъй като беше ясно, че тези избори ще се произведат във всички държави в ЕС в периода 6-9 юни и още от началото на тази година подготвяме документи, изборни книжа, решения, обществената поръчка, която стартира на 15 март. На 3 април изтече срокът за подаване на предложения по тази обществена поръчка. Има едно постъпило предложение, но най-вероятно, ако изборите бъдат 2 в 1, ще се наложи да обявим нова обществена поръчка, тъй като се оказа, че няма законова възможност тази поръчка да се измени, за което ще са ни необходими едни 25-30 дни, за да бъде проведена законосъобразна тази процедура“.

Нейковаа подчерта, че ЦИК няма да може да организира избори в две поредни седмици.

„В избори за членове на ЕП резултатите от изборите се обявяват в срок от не по-късно от три дни след изборния ден, а в срок от 5 дни трябва да се обявят имената на избраните членове на ЕП от България. В изборите за Народно събрание резултатите от изборите се обявяват не по-късно от 4 дни от изборния ден, а имената на избраните народни представители се обявяват не по-късно от 7 дни след изборния ден. Дали изборите за членове на ЕП биха били първо, а след седмица изборите за Народни представители или обратно, това при всички случаи ще доведе до невъзможност, но ако се наложи, ще трябва да се справим и с това".

По думите на Камелия Нейкова ЦИК ще се справи с избори 2 в 1 и няма причина от тяхна страна изборите да не са в един ден: "Ако изборите са на една и съща дата, това от една страна ще спести част от разходите, но не всички, тъй като имаме два вида избори – за Европейски парламент, и избори за Народно събрание. Избирателите пък няма да ходят два пъти до избирателните секции".

Ако изборите трябва да са на различни дати, то между едните и другите избори трябва да има разлика от поне 2-3 седмици, категорична бе Нейкова.

"Когато времето е кратко, това може да рефлектира и върху качеството на изборния процес, и той да не се проведе съобразно очакванията на избирателите и на участниците в изборите“, посочи още председателят на ЦИК Камелия Нейкова.   


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Пеевски отговори на Петков: Той е като един пудел, който ще драска по вратата на Борисов в Банкя
  26.04.2024 11:46      

  Председателят на ДПС Делян Пеевски отговори на Кирил Петков. По-рано Петков заяви,