Понеделник, 29 Апр 2024
    
Бургас

Транспортният батальон в Бургас отбеляза 24 години от създаването си

  05.04.2024 11:56  
Транспортният батальон в Бургас отбеляза 24 години от създаването си

Транспортният батальон в Бургас отбеляза днес 24 години от създаването си с освещаване на нова военна техника. Формированието придоби 10 нови броя 39-кубикови цистерни за гориво, които ще покрият всички стандарти на НАТО за провеждане на мисии и операции в чужбина. Новите машини са снабдени с всичко необходимо за превоз и логистика на 5 вида гориво за зареждане на различна военна и бойна техника.

Гости са събитието бяха бригаден генерал Тодор Тодоров – командир на командване за логистична поддръжка, капитан I ранг Павлин Петков от Флотилия бойни и спомагателни кораби Бургас, Михаил Хаджиянев – председател на Общински съвет Бургас, Станимир Апостолов – зам.-кмет по бюджет и финанси на Община Бургас, Георги Манев – общински съветник, подполковник Любомир Люцканов – командир на транспортен батальон Бургас и представители на военни формирования от Гарнизон Бургас.

Тържествено слово пред личния състав на транспортния батальон в Бургас произнесоха бригаден генерал Тодор Тодоров – командир на командване за логистична поддръжка и командирът на Транспортен батальон Бургас подполковник Любомир Люцканов.

„До края на годината има още проекти, които ще подобрят състоянието на Транспортния батальон, който е единственото военно формирование на Българската армия, декларирано като логистичен хъб за използване от ЕС. Това ще подобри инфраструктурата и окомплектоването на транспортния батальон. Благодаря на местната власт за взаимодействието, което имат с батальона“, заяви бригаден генерал Тодор Тодоров.

Заместник-кметът на Община Бургас Станимир Апостолов също благодари за отличното сътрудничество. Той сподели още, че Община Бургас ще направи четирилентов път с велоалея от ул. "Одрин" /в района на "Кроношпан"/ до кв. „Долно Езерово“ като допълнение на ремонта на двата портала на пътя, който върви в момента и връчи почетен плакет на Община Бургас на подполковник Любомир Люцканов.

Представители на бургаското православно духовенство извършиха църковен ритуал по освещаване на новата военна техника и водосвет за здраве и благополучие на командването и личния състав на батальона.

Транспортният батальон в Бургас е създаден на 01.04.2000 г. като част от състава на Командването на материално – техническото осигуряване” под наименованието „Втори полк за придвижване и транспортиране”. Военното формирование, участва в логистичното осигуряване на военните формирования от състава на Българската армия в мирно време и при провеждане на военни операции по отбраната на Република България. Подготвя и поддържа в готовност логистични военни формирования за участие в международни операции в отговор на кризи извън територията на страната и за оказване на помощ на населението при тежки зимни условия.


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Пеевски отговори на Петков: Той е като един пудел, който ще драска по вратата на Борисов в Банкя
  26.04.2024 11:46      

  Председателят на ДПС Делян Пеевски отговори на Кирил Петков. По-рано Петков заяви,