Понеделник, 29 Апр 2024
    
Бургас

За 14 минути ще пътуваме с влак до Летище Бургас (СНИМКИ ПРОЕКТ + ВИДЕО)

  04.04.2024 13:05  
За 14 минути ще пътуваме с влак до Летище Бургас (СНИМКИ ПРОЕКТ + ВИДЕО)

Жп връзка. До 2028-а линията трябва да е готова и първите тренове да тръгнат

 

Георги РУСИНОВ

 

За 14 минути ще се придвижваме от гарата в Бургас до Летището в Сарафово. Това предвижда грандиозният проект за градска железница, който влиза в решителен етап. Срещу 4 млн. лева, без ДДС предстои изготвянето на технически проект от Национална компания железопътна инфраструктура (НКЖИ). Генералният директор инж. Мария Генова, ръководителят на проекта Пловдив – Бургас фаза 2 инж. Иван Бакалски и проектантският екип се срещнаха с кмета на Община Бургас Димитър Николов и заместник-кмета инж. Чанка Коралска, за да представят цялостната визия за железницата.

До края на 2024-а техническият проект трябва да е готов, а през 2025-а да започнат строителните дейности. Ако всичко се развие по план, то първите влакове по линията трябва да тръгнат през 2028-а.

Кметът Николов припомни, че подготовката за този проект започна преди 6-7 години и посочи, че това ще е едно транспортно съоръжение за Бургас, което ще улесни трафика в града значително.

„Надявам се този проект един ден да се изпълни в целия си вариант, както е предвиден, а именно включване с жп транспорт до Слънчев бряг“, каза градоначалникът.

Наред с изготвянето на техническия проект предстоят още отчуждавания на земи, археологически проучвания, изготвяне на ПУП, получаване на ОВОС и други дейности, отбеляза инж. Генова. 85% от стойността за техническия проект се поема от Механизма за свързана Европа.

Инж. Бакалски добави, че прогнозната стойност на целия проект е 103.2 млн. лева, без ДДС и ще се изпълнява в рамките на Транспортна свързаност 2021-2027, приоритет 4. Той уточни, че заложена стойност е възможно да се измени. Ползите, освен облекчаване на трафика в Бургас, ще е и значителен положителен ефект върху туристическия отрасъл, особено когато бъде осъществена цялата идея за свързаност до Слънчев бряг.

Проектантският екип представи повече подробности за бъдещите параметри на жп връзката с Летище Бургас. Трасето ще е с дължина 11 километра и както посочихме предвиденото време за преход е 14 минути. Ще се наблегне на изграждане на шумозащитни системи, включително и на самите релси чрез най-модерните технологии. В това число се предвиждат и шумозащитни стени.

Две ще са пътните пресичания – при улица „Одрин“, където по думите на кмета Николов общината вече е започнала работа по пътен подлез и на булевард „Димитър Димов“, където ще се изгради нов пътен надлез.

 

Маршрут и спирки

 

Маршрутът на линията е следният: гара „Владимир Павлов“ – „Лазур“ – Морската градина – Солниците – Кьошето – Атанасовско езеро – гара „Летище“.

Нови пешеходни надлези (пасарелки) ще има при спирките „Лазур“, два в Морска градина, с опция за такъв и при спирката там и на гара „Солниците“. Още на пет места по трасето ще има пешеходен достъп.

Спирка „Лазур“ ще е до стадиона, ще има перон, с пешеходна пасарелка и асансьори за лица с намалена подвижност. Спирката в Морската градина ще е в края й и отново ще е с перон, пасарелка и асансьори

Гара „Солниците“ ще е на същото място, където е била старата. В новия квартал „Кьошето“ спирката ще е с едностранен перон, тъй като от другата страна е Атанасовското езеро.

Гара „Летище“ ще е на два етажа, с пасарелка, която влиза към Летището. Предвижда се свързаност с настоящия автобусен транспорт. Всички спирки ще са оборудвани с видеонаблюдение и осветление.

„Нямаме забележка към това, което ни представихте. Държим най-много на няколко неща. На първо място за най-модерната обезшумяваща техника. Тъй като скоростта, с която ще се движат влаковете няма да е малка държим и на безопасността. Затова подвижният състав трябва да е много добър. Ще искаме и повече детайли за спирките. Например на тази при Солниците да има възможност и за наблюдение на птици. Тя ще е достатъчно на високо място, за да може да се прави това. Искаме също така изграждащата се Детска болница да има добра свързаност с жп транспорта, което ще улесни много посетителите. Много ще държим на дизайна, да има безплатен wi-fi във влаковете. Този проект го разглеждаме и като вътрешноградски затова ще ни трябва и информация да свържем автобусния транспорт с железопътния. Най-добре ще е двете информационни системи да се обединят за по-голямо удобство на пътниците. Пожелавам успех на инж. Генова да се намерят и пари за голямото финансиране, за да не останем само с едни добри идеи“, заяви след представянето кметът Николов.

Инж. Генова от своя страна обеща, че всичко, което общината има като изисквания ще бъде заложено в техническия проект. Допълнителни срещи ще се проведат за изчистване на детайлите. Инж. Бакалски добави, че в обществената поръчка ще се зададат такива параметри, които изпълнителят да не може да не изпълни. За финал кметът пожела ако е възможно на целия проект да се направи един добър 3Д модел, който да бъде показан на бургазлии, за да се избегнат напрежение и въпроси.


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Пеевски отговори на Петков: Той е като един пудел, който ще драска по вратата на Борисов в Банкя
  26.04.2024 11:46      

  Председателят на ДПС Делян Пеевски отговори на Кирил Петков. По-рано Петков заяви,