Вторник, 21 Май 2024
    
Любопитно

Времето: Априлско лято с полъх от пустинята

  29.03.2024 07:43  
Времето: Априлско лято с полъх от пустинята

До 30 градуса в началото на месеца

 

В следващите дни времето на Балканите ще се определя от мощен пренос на топъл въздух от Средиземноморието. Предстои слънчев и приветлив период с усещане за подранило лято.

До 1 април температурите ще се движат нагоре – в петък следобед термометрите ще скочат до 25-26 градуса, през почивните дни – до 27-28, а в понеделник – до 29-30 градуса в отделни точки на Северна България.

Облачността тези дни ще е минимална в петък, след това - динамична с чести разкъсвания. Вятърът ще е преобладаващо южен и топъл. С него към страната ни ще се пренася и пустинен прах, който ще е в по-висока концентрация в първите 2 дни от април.

Промяна в обстановката се очаква на 2 април, когато над страната ще премине студен атмосферен фронт със силни северозападни пориви, краткотрайни, локални, интензивни извалявания с гръмотевична активност и риск от дребна градушка.

Динамиката в атмосферата ще избута пустинния облак на изток и ще подобри видимостта над цялата страна. До края на първата априлска седмица температурите ще се върнат към нивата 20-25 градуса. Около 5-6 април отново има изгледи за следобедни локални валежи и леко захлаждане, което ще се усети повече в източните райони.

За сахарския прах

Повишените нива на пустинен прах в атмосферата е обичайно явление при пренос на топъл средиземноморски въздух. Теченията вдигат огромни количества фин пясък от пустините на Северна Африка и ги разнасят на хиляди километри. Годишно това са между 100 и 200 милиона тона прах от горещия континент.

За човешкото здраве може да има опасност, ако сме изложени на високи нива запрашаване за продължителен период от време. България обаче е в зона, където прашните периоди са относително кратки. В държави, където запрашаването е често и продължително, изследователи са установили по-висока уязвимост на хората към респираторни заболявания.

Източник: Нова ТВ


Анкета

Мнения

Мнения
Техническата грешка от първата матура няма да повлияе на оценката, заяви зам.-министърът на образованието
  20.05.2024 08:46      

Техническата грешка от първата матура няма да повлияе на оценката", заяви зам.-министърът на