Неделя, 19 Май 2024
    
Бургас Култура

Цветя отрупаха паметника на Христо Фотев в Морската градина, прозвучаха любими стихове

  25.03.2024 12:32  
Цветя отрупаха паметника на Христо Фотев в Морската градина, прозвучаха любими стихове

Силвия Шатърова

 

На днешния 25 март, Благовещение, се навършват 90 години от рождението на поета Христо Фотев. Роденият в Истанбул рицар на словото избра за свой духовен дом Бургас и го възпя по най-красивия начин в своите стихове.

По този повод, от 11:00 часа, пред паметника на твореца в Морската градина  бяха  поднесени венци и цветя

Поети, писатели, общественици поставиха цветя, прозвучаха и любими и известни негови стихове.

Думи за него каза заместник кмета по култура на община Бургас Диана  Саватева:

„Трудно е да обясняваш въздействието на един голям творец върху общността. Малко хора биха могли да намерят  точните думи аз обяснение, защото Фотев се възприема интиутивно.

25 март -Благовещение, винаги преминава под знака на Фотев в Бургас. Градът е такъв, какъвто  го е почувствал  той. Поетите наистина не умират и в този ден, ние най-добре усещаме това“, заяви тя.

Пред паметника с цвете бяха дъщеря му Мария и внучката Александра. Те се включват във всички, събития посветени на поета в града.

Заместник кметът на Община Бургас-Диана Саватева (втората от ляво надясно) с дъщерята на поета Мария (първата вляво), внучката му Александра и поетесата Роза Боянова(вдясно)

 

Ето  думите на Мария за нейния баща

 

По време на церемония в КЦ „Морско казино“ бяха наградени победителите в конкурса за рисунка по стихове на Фотев.

Първата си стихосбирка – „Баладично пътуване“, издава през 1961 г. Още дебютната му книга получава признание и на следващата година вече е член на Съюза на българските писатели. Година след публикуването на „Баладично пътуване“ става драматург на бургаския театър „Адриана Будевска“. От 1964 г. повече от четвърт век Христо Фотев е творчески секретар на Дружеството на българските писатели.

След близо десетгодишно мълчание през 1978 г. поетът издава „Обещание за поезия“. През 1981 г. издава две стихосбирки: „Литургия за делфините“ и „Спомен за един жив“. Три години по-късно събира своите избрани стихове в „Словесен пейзаж“. През 1989 г. излиза сборникът му с поеми „Венецианска нощ“.

От 1990 г. е главен редактор на бургаския алманах „Море“. На тази длъжност е до края на 1992 г. През 1994 г. Фотев става повторно драматург на бургаския театър „Адриана Будевска“. Умира на 27 юли 2002 г.

За своето творчество Христо Фотев получава редица награди: 
1965 – получава Литературната награда на Бургас за своята втора стихосбирка „Лирика“;
1967 – удостоен със същата награда за третата си книга „Сантиментални посвещения“;
1969 – връчена му е за трети път наградата на Бургас за стихотворенията му от „Пристанище“;
1994 – поетът получава литературната награда „Златен Пегас“;
1995 – получава званието „Почетен гражданин на Бургас“.

Довечера е церемонията по обявяването на резултатите от националния конкурс за поезия на името на Христо Фотев, което е кулминацията на честванията.

Носителят на наградата ще бъде обявен на официална церемония в Атриума на БСУ. Тазгодишният носител на Националната награда „Христо Фотев“ ще получи парична премия в размер на 4000 лв., диплом от Община Бургас и пластика „Златно перо“ от Съюза на българските писатели.