Събота, 27 Апр 2024
    
Бургас Общество

Тревога! Топим се до 5 860 000 души през 2030 година

  23.03.2024 10:18  
Тревога! Топим се до 5 860 000 души през 2030 година

Силвия Шатърова

Магистърска програма по демография ще бъде разкрита в Бургас. Около това предложение се обединиха участниците във форум „Среща на жените от науката и бизнеса“, организиран от Търговско-индустриалната камара в Бургас, БАН и Регионалния академичен център с ръководител проф. Севдалина Турманова.

Идеята дойде след доклад на проф. Антоанета Христова от Института за изследване на населението към БАН. Тя изнесе стряскащи данни, свързани с демографията. Прогнозата е, че през 2040 година българите ще се стопят до 5 860 000 души. Според нея много неща трябва да се направят, темата е вкусна за политическо говорене, но управленецът, който се заеме с тази кауза, ще види резултат след 20 години и това е причината малцина да го правят. Този политик трябва да работи с идеални цели, е нейното мнение.

Справянето с притеснителните тенденции може да се стане с комплексни мерки, които са разработени от учените. Те трябва да са в посока здравеопазване, образование, икономика, регионални политики. Сред допитване майките са категорични, че искат качествена и сигурна среда в детските градини, както и качество на обучението там. Българските мигранти, за да се върнат, настояват за достъпно и качествено здравеопазване, а работодателите, за да разкрият бизнес – удобен транспорт. „Хората са толкова, колкото и ресурсите, не може да очакваме хора без да развиваме икономика“, заяви още политическият психолог.

Факторът качество на работното място е изключително важен и това е една от причините хората да напускат страната.

Другото, което спешно трябва да се направи, е превенция срещу рискови заболявания – като инфаркти, инсулти и рак, за да се намали смъртността и това ще окаже влияние върху кривата и по-бързо стигане на платото в демографския процес.

Според данните, които проф. Христова изнесе през 2030 година жителите на Бургас ще са 215 093, като съотношението на населението е 1104 жени на 1000 мъже в Бургас. Точно 2030 година ще е повратна за населението, защото работната ръка ще намалява, а възрастните хора ще се увеличават.

Тя препоръча да се обърне фокусът към индустрията, както и бизнеси, ориентирани към възрастните хора. Университетите да трансформират специалностите си към бизнеса. „Това, което ми прави впечатление е, че тук индустрията е по-малко, отколкото в останалите градове (бел.ред. – София, Пловдив, Варна).

„Аз бих веднага реагирала и ще търся много бързо с цената на всичко увеличаване на инвестиции в индустрията, за да имам работна ръка и да развивам населеното място за млади хора, които искат да останат тук“, категорична бе тя.

Според анализа в региона е малък делът в икономиката и на селско стопанство и рибно производство, което не е добре за район с излаз на море.

„Искам силно да ви поздравя, че имате фокус демография“ – обърна се тя към присъстващите и към кмета Димитър Николов, който с интерес изслуша доклада. В програмата си за този управленчески мандат негов приоритет е имено демографията и всичко свързано с нея – образование, социални услуги, здравеопазване. Още в предизборните дни той бе категоричен: „Искам всеки честен човек да чувства моята подкрепа“.

Той приветства дамите на форума с думите: „За мен е чест да присъствам на форум в компанията на успели дами“.

А присъстващите бяха декани и заместник-декани на факултети от държавния университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и Бургаския свободен университет, професори, доценти и доктори на науките.

Академик Никола Съботинов (председател на БАН 2008 – 2012) е основател на Регионалните академични центрове на БАН в страната с цел науката да бъде близо до хората. Така началото е поставено с проф. Севдалина Турманова, а целта е организираните академични структури да работят заедно с бизнеса за превръщането на новите знания в икономически цели.

Затова и домакин беше инж. Видка Вълчева, зам.-председател на Търговската индустриална камара в Бургас. Академик Съботинов със задоволство съобщи, че от всички регионални академични центрове на БАН в страната бургаският е най-дейният и е първенец по проекти в лицето на ръководителя му – проф. д-р Севдалина Турманова.