Събота, 27 Апр 2024
    
Общество

Кървавата трагедия в Русия: Световната общественост осъди стрелбата в Красногорск

  22.03.2024 22:55  
Кървавата трагедия в Русия: Световната общественост осъди стрелбата в Красногорск

Най-малко 40 души бяха убити и над 100 други ранени по време на стрелба в концертната зала "Крокус сити хол" в Подмосковието.

Руски медии първоначално съобщиха за взрив, за стрелба с автоматично оръжие и за пожар в голямата концертна зала по време на концерт на руската рок група "Пикник". Около 100 души бяха евакуирани през подземията на залата. Сред тях бяха и членове на Симфоничния оркестър на Ленинградската област. Те е трябвало да участват в концерта на групата "Пикник". Членовете на групата също са евакуирани невредими.


Частично се е срутил покривът на сградата "Крокус Сити Хол".  Хеликоптери участваха в гасенето на пожара. Десетки линейки, полиция, националната гвардия, специални сили, бяха изпратени в зоната. 

На президента на Русия Владимир Путин е било докладвано, че в концертната зала е започнала стрелба, още в първите ѝ минути, заяви говорителят на държавния глава - Дмитрий Песков.

"В първите минути на събитията в "Крокус сити хол" на президента е било доложено, че е започнала стрелба. Президентът постоянно получава по линията на всички съответни служби информация за случващото се и за мерките, които се предприемат. Президентът е дал всички необходими указания", посочи Песков.

В същото време Украйна заяви, че няма нищо общо със стрелбата. Съветникът на украинското президентство Михайло Подоляк определи стрелбата като терористичен акт.

"Нека да бъдем ясни, Украйна няма нищо общо с тези събития", увери в Телеграм Подоляк, чиято страна от две години се бори срещу руската инвазия. 

Руски прокиевски бойци от легиона "Свобода за Русия", които се сражават заедно с украинските сили, също отрекоха да са замесени в убийствената въоръжена атака в концертната зала в Подмосковието.

"Подчертаваме, че Легионът не се бие с руски цивилни", казва групата, която добавя, че отговорност носи "терористичният режим на Путин".

Украинското военно разузнаване също обвини руските специални служби за атаката в Подмосковието. Според него атаката е била организирана от тях, за да бъде обвинена Украйна и да се оправдае ескалация във войната.

От своя страна бившият руски президент Дмитрий Медведев заяви, че Русия ще унищожи украинските лидери, ако те са свързани с атаката в Москва.

Междувременно служители на специалните части на Националната гвардия на Русия претърсват концертната зала "Крокус сити хол" в град Красногорск, за да открие извършителите на нападението тази вечер, довело до смъртта най-малко на 40 души.

Според някои източници пожарникари са овладели разразилия се пожар в концертната зала, но по данни на други пожарът, който е на площ от близо 13 000 квадратни метра, все още не е локализиран. 

Десетки обществени личности и световни лидери изразиха съболезнования за жертвите и осъдиха жестоко терористичния акт.