Петък, 21 Юни 2024
    
Бургас

Стартира записването за Националната олимпиада по орнитология

  22.03.2024 16:13  
Стартира записването за Националната олимпиада по орнитология

 

На 13-ти април, ще се проведе първият кръг на Националната олимпиадата по орнитология 2024 г. Всички ученици между 5 и 8 клас могат да се регистрират за участие до 12 април на платформата Kyoso.

Състезанието се организира от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и е дългогодишна традиция на организацията, която се възроди отново през 2022 г. Целта на олимпиадата е да събуди у учениците интерес към света на птиците и отговорност към тяхното опазване.

Олимпиадата се организира в два кръга като участието е напълно безплатно. Първият кръг ще се проведе онлайн на 13 април 2024 г. от 10:00 до 18:00 часа в рамките на 60 минути, в удобно за участниците време. Право на участие имат ученици от 5, 6, 7 и 8 клас.

За участие във втория кръг, който ще се проведе на живо, ще бъдат поканени първите 20 ученици, показали най-добър резултат от първия. Те ще бъдат информирани лично от организаторите. За победителите от финалния кръг ще има специални награди, подкрепящи интереса към орнитологията.

Инструкции за регистрация в платформата Kyoso HUB и записване за участие в олимпиадата по орнитология може да намерите тук. В платформата може да се запишете и за подготвителен тест, на който всеки може да провери знанията си за птиците и да добие ясна представа какво ще представлява олимпиадата.

Всички желаещи могат да се подготвят с помощта на следната препоръчана  литература:

1.      Актуален списък на птиците, установени в България и техните официални научни наименования.

2.      Определител на птиците от сайта на БДЗП.

3.      Литература от онлайн библиотеката на БДЗП:

– „На среща с птиците в България”

– „Помагало за ловеца: Птици”

– „Помагало за определяне и опазване на птиците в горите”

– „Пътеводител на Бургаските влажни зони за любителите на птиците и езерата”

– „Помощ на властелина на бурите”

– „Животът на лешоядите”

– „Сигурни зимовища за червеногушата гъска”

4.      Онлайн издание на Червена книга на България.

Олимпиадата по орнитология е една от най-значимите образователни дейности на БДЗП. Провеждана в периода от 1999 г. до 2008 г.  с подкрепата на Регионалните структури на Министерството на образованието и науката и с участие от над 10 000  ученици от цялата страна. През 2022 г. БДЗП възроди инициативата, като в нея се включиха 172 деца от цялата страна.

Олимпиадата се организира в рамките на проект „Зеленият пояс на Югоизточна България“, финансиран от Програмата за застрашени ландшафти.

За повече информация: Владимир Младенов, [email protected], 0893 294 703


Анкета

Мнения

Мнения Спорт
Иван Станев: Трябва да се промени методиката, по която се финансират спортните клубове в Бургас
  21.03.2024 11:05      

От няколко месеца една от емблемите на волейболния „Нефтохимик 2010“ Иван Станев