Събота, 27 Апр 2024
    
Бургас

Ученици от Химията и специалисти от ВиК-Бургас засяха фиданки в Меден рудник (СНИМКИ)

  22.03.2024 12:17  
Ученици от Химията и специалисти от ВиК-Бургас засяха фиданки в Меден рудник (СНИМКИ)

Георги РУСИНОВ

 

Ученици от Химическия техникум в Бургас и специалисти от ВиК-Бургас засяха фиданки на пречиствателната станция в Меден рудник. Инициативата е на българския ВиК холдинг и е във връзка със Световния ден на водата. Днес в страната всички техни дружества организират залесяване на пречиствателни станции.

Младежите взеха участие и в лекция на открито, с която им бе обяснено как функционира пречиствателната станция в най-големия бургаски комплекс.

„При нас специално във ВиК-Бургас ще бъдат засадени над 200 дръвчета, които обхващат всички пречиствателни станции. Освен тук в Меден рудник, говорим още за Средец, Айтос, Созопол, Китен, Равда. След време ще увеличаваме броя на фиданките. Провеждаме беседи с ученици, които учат в Химичния техникум по специалност, която е близка до нашата. Надяваме се, че с времето ще развиваме тази инициатива все повече, тъй като на нас ни трябват ВиК специалисти. Обнадежден съм от присъствието на учениците, което означава, че има желание“, коментира Димитър Гюров, говорител на ВиК-Бургас.

Той допълни, че по-късно денс и учениците от СУ „Петко Росен“ ще дойдат на място в лабораторията.

„В Айтос също има една среща с учениците от всички училища, които имат интерес към пречистването на водата“, поясни пресаташето.