Събота, 27 Апр 2024
    
Бургас Култура

„Пейзаж от спомени“ събира снимки и стихове за великия Христо Фотев

  22.03.2024 09:18  
 „Пейзаж от спомени“ събира снимки и стихове за великия Христо Фотев

„Черноморски фар“

 

85 снимки и 12 емблематични стихотворения на Христо Фотев представя изложбата „Пейзаж от спомени“, посветена на 90-годишнината от рождението на поета. Тя беше открита на 19 март пред Дома на НХК в Бургас. Биографичната експозиция е част от кампанията на БНР-Бургас „Не е измислица морето и щастието съществува!“, реализирана със съдействието на Община Бургас. На откриването прозвуча автентичният глас на поета, запазен в Златния фонд на БНР.

24 пана събират фрагменти от житейския и творчески път на Христо Фотев. Да се подреди в една изложба нечий живот от море от снимки, стихове и спомени на близки и приятели, е голяма отговорност и изпитание, заявиха от екипа на БНР - Бургас: „Приехме това предизвикателство, защото тази изложба не е спомен само за Христо Фотев. Тя обединява събития, градове и хора, с които израства поетът и е колкото лична история, толкова и част от културната ни памет за едно незабравимо поколение творци!“

Изложбата „среща“ с част от най-изявените имена на Бургас – с поетите и писателите Реджеб Кюпчу, Илия Буржев, Янаки Петров, Роза Боянова, Керана Ангелова, с художниците Георги Баев, Виолета Масларова, Стоян Цанев, Стоян Забунов и с Петьо Пандира, олицетворение на бохемския дух на морския град. Специален акцент са паната, посветени на приятелството на Христо Фотев с Петя Дубарова и Недялко Йорданов. Експозицията показва и драматурга Христо Фотев.

Черно-белите кадри връщат в неповторимата атмосфера на Бургас от миналия век. Тя се допълва от канцеларията на Дружеството на писателите на „Милин камък“ 1, сладкарница „Малина“, ДТ „Адриана Будевска“, остров Света Анастасия, къщата на Фотев в Равадиново.

Специално за изложбата са издирени фотографии, които не са показвани досега. Когато човек я разгледа, ще научи много не само за поета Христо Фотев, но и за атмосферата и духа на стария Бургас - има например кадри от сладкарница "Малина", Старото казино, канцеларията на Дружеството на писателите на „Милин камък“ 1, Драматичен театър „Адриана Будевска“, остров „Света Анастасия“, къщата на Фотев в Равадиново, но най-важно е, разбира се, словото на поета и неговите стихове", разказа  директорът на БНР-Бургас Кирил Костадинов.

Той допълни, че кампанията на радиото в Бургас включва и поредица от разговори с известни личности, които споделят свои спомени и лични впечатления за поета. По време на представянето откритото пространство в центъра на града бе огласено и от архивни записи от Златния фонд на БНР с гласа на Христо Фотев от негови участия в различни предавания през годините. "Той е пестелив на думи, в интерес на истината, но сме успели да намерим най-важното и впечатляващото, което би предизвикало интерес в публиката", допълни Костадинов.



Данка Георгиева от Държавен архив - Бургас разказа, че в агенцията нямат собствен фонд с документи, свързани с Христо Фотев, затова от екипа полагат доста усилия, за да съберат такива от личните архиви на негови познати, приятели и близки. "Работихме и с институционални фондове. Навремето например е имало Окръжен съвет за изкуство и култура, който впоследствие е станал само Окръжен съвет за култура. Там има договори за възлагане за определени творби на много наши изтъкнати поети и писатели. Там открихме информация за доста неща, които са създадени от Христо Фотев, но не са публикувани. Във фонда на Радко Ловджиев например са запазени нотните листи за песните по текстове на Фотев. Имаме снимки от срещи с него в читалища", разказа Данка Георгиева.Тя допълни, че изложбата показва поета и като драматург в театъра и допълни, че според нея във фонда на Окръжния съвет за култура има запазена и негова пиеса.

Пътуването ни към Христо Фотев започна от Държавния архив в Бургас, премина през Дома на писателя и Регионалната библиотека „Пейо Яворов“, разговорите с близки на поета, с чиито разкази се опитваме да възкресим пълнокръвния му образ – „див, несъразмерен и красив“, както пише самият той в стихотворението „Бях на самия връх…“.

Изложбата показва, както местата и лицата на Фотевия Бургас, така е и възможност бургазлии и гостите на града отново да прочетат най-известните стихотворения на поета – „Колко си хубава!...“, „Измислица ли е морето?“, „Морето само живите обича…“, „Тоя влак за Бургас…“, „Пристанище“ „България“ и други.

Как звучат те в наши дни, бяха чути по време на музикално-поетичния конкурс „Рецитираме любими стихове на Христо Фотев“. Интерпретациите на учениците от АЕГ „Гео Милев“, НЕГ „Гьоте“, ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, ПГРЕ „Г. С. Раковски“, ПГЧЕ „Васил Левски“ и Професионалната търговска гимназия и бяха оценени от жури с председател режисьорът Христо Симеонов.

Изпълненията ще се превърнат във видеа, които в навечерието на 25 март – рождената дата на поета, ще пренесат красивия словесен пейзаж на Христо Фотев в дигиталното пространство.