Събота, 27 Апр 2024
    
Бизнес Бургас

13-те общини в областта създават сдружение за стимулиране на полетите от и до Летище Бургас

  19.03.2024 14:34  
13-те общини в областта създават сдружение за стимулиране на полетите от и до Летище Бургас

13-те общини в Бургаска област се обединяват в сдружение с нестопанска цел и ще участват с финансиране за създаването на фонд за стимулиране на целогодишни полети от и до Летище Бургас. 

Това стана ясно от проведената в Община Бургас среща с участието на кметове и председатели на общински съвети от региона. На нея присъства и изпълнителният директор на „Фрапорт Туинстар Еърпорт“ АД Франк Кванте,  както и представители на компанията. 

Решението за създаването на сдружението ще бъде взето от общинските съвети на 13- те общини до края на март, а учредителното събрание се планира за април. От Община Поморие вече са изпратили до всички общини проект на докладна записка за създаване на фонда и устав. 

Вече са водени разговори и с кметовете на Ямбол, Сливен и Стара Загора за присъединяването им към новосъздаващата се организация. 

Инициатори на срещата днес бяха кметовете на Бургас и Поморие Димитър Николов и Иван Алексиев. По предложение на Алексиев, преговорите с авиокомпаниите ще се водят от общините съвместно с „Фрапорт“. Вноската на общините в сдружението ще е според броя на регистрираните по постоянен адрес жители. Алгоритъмът на участие, предложен от кмета на Поморие, е вноската на черноморските общини да е 2 лева на жител, а на останалите общини по 0,50 стотинки на жител. 

Средствата ще са от туристически данък, който по закон следва да се разходва за дейности, свързани с развитие на туризма и по този начин няма да се ощетяват общинските бюджети. 

Финансовото участие на „Фрапорт“ във фонда ще бъде 200 000 лева годишно. Предстоят разговори с министерствата на туризма и транспорта и съобщенията за участие и на държавата в сдружението и фонда. 

Средствата ще бъдат използвани за дофинансиране на полети извън активния летен сезон. Вече са водени разговори с българската авиокомпания „Гъливеър“ за осигуряването на ежедневни редовни линии /два пъти дневно/ Бургас – София, София- Бургас, както и за полети Бургас- Истанбул, Истанбул- Бургас. Предстоят и срещи с турските авиолинии по темата, тъй като това ще даде възможност за директни връзки с цял свят.  

На срещата бе предложено сдружението да се председателства от кмета на Бургас Димитър Николов като представляващ административния център на областта. 

Освен удължаването на сезона, целогодишната транспортна свързаност ще допринесе за развитието на Югоизточния регион и ще е от полза за всички учещи и работещи в чужбина, както и за всички, които развиват бизнес извън България. Кметът на Бургас припомни, че темата за целогодишните полети е получила категоричната подкрепа на последното заседание на Националното сдружение на общините в България. 

Създаването на новия фонд ще обедини усилията не само на черноморските общини, но и на всички други общини в региона, както и ще гарантира ангажираността на концесионера чрез финансовото му участие, а и на държавата като страна по концесионния договор.