Неделя, 28 Апр 2024
    
Бизнес

Изкуственият интелект кара потребителите да стават журналисти

  18.03.2024 17:25  
Изкуственият интелект  кара потребителите  да стават  журналисти

Проверка от поне два независими източника предпазва от измами

 

Изкуственият интелект все повече ще бъде сред нас. Ще се развива до такава степен, че ние все по-трудно ще разбираме, че тази технология е използвана в определена дейност или за създаване на даден продукт. Затова потребителите трябва да бъдат внимателни и нека са като журналистите – да проверяват  информацията от поне два независими източника. Това коментира в „Денят започва“ по БНТ основателят на некомерсиалната платформа "Ние, потребителите" Габриела Руменова във връзка с новината за одобрения от евродепутатите законопроект за регулиране използването на AI.

„Ще има системи, които ще бъдат определени като такива с недопустим риск и ще бъдат забранени. Например, детски играчки с гласови функции, които могат да провокират опасно поведение у децата.“, обясни тя. Руменова припомни случаите, в които онлайн игри подтикваха деца към опасни предизвикателства и имаше случаи с фатален край.

По думите и други системи ще бъдат определени с „висок риск“ като тези за „умните домове“, за управление на превозни средства и др. Преди пускането им на пазара тези системи ще преминават през сериозни тестове и ще бъдат наблюдавани през целия период на експлоатацията им. „Това са все мерки, които целят гарантиране на безопасността“, посочи още експертът.

„Когато се използва генеративен изкуствен интелект за създаването на видеа и изображения, особено с включването на популярни лица, които се ползват с висока степен на доверие в обществото, за потребителите трябва да е ясно кой го използва, че е използвана такава технология, за да могат те да преценят дали да продължат да взаимодействат.", каза Руменова. Тя даде пример с Франция, където пък вече има специален закон за влиятелните личности, който поставя изискване при използване на  AI за създаване на лица и силуети да се посочва „виртуални изображения“, а при ползване на програми за обработка на снимките – „ретуширани изображения“. „Това е важно, за да може да може да се създаде по-пълна информираност за потребителите и те да знаят, че не виждат „суровия материал“, а нещо преработено, което може да е изцяло нова реалност“, каза Руменова.

По повод споровете между европейските институции и бизнеса до каква степен трябва да се регулира използването на технологията, Габриела Руменова коментира, че до подобни разногласия винаги се стига при опит на властите да въведат законова регламентация в определена област или дейност, защото институциите желаят да осигурят правила, а бизнесът – технологиите да се развиват. „Всички имаме полза от това, но при гарантирани граждански права и права на потребителите“, каза още тя.

На въпрос дали не е закъсняло подобно законодателство Руменова отговори, че нормативните актове обикновено идват, когато вече в обществото се е създала потребност – както е в науката, която следва практиката и нейната цел е да я опише, синтериза и обясни случващото се.