Неделя, 28 Апр 2024
    
Бизнес Бургас

Общинският съвет гласува Бургас да напусне Алианс Българско Черноморие, не рекламирал южните курорти

  18.03.2024 16:40  
Общинският съвет гласува Бургас да напусне Алианс Българско Черноморие, не рекламирал южните курорти
Председателят на Общинския съвет Михаил Хаджиянев/в средата/ откри срещата с туристическия бранш. Зам.кметовете Манол Тодоров, Диана Саватева и Весна Балтина презентираха новости, които касаят летния туристически сезон

Силвия Шатърова

 

Община Бургас да излезе от Алианс Българско Черноморие ще бъде предложено на общинските съветници на Бургас на сесията на 26 март. Това заяви председателят на Общинския съвет-Бургас Михаил Хаджиянев по време на среща на консултативния съвет по туризъм към община Бургас с браншовици. 
Алиансът е създаден през 2021 година, но до този момент Южното Черноморие не е обхваното от рекламните материали, а се  дава приоритет на Северното Черноморие. „Разпределил съм докладна записка към всички постоянни комисии и нямам съмнение, че всички те ще я гласуват единодушно. Тя е свързана със създаването на „Алианс Българско Черноморие“ през 2021 година, където ще искаме да прекратим участието на Бургас, защото се касае за некоректно отношение, няма никаква реклама за Южното Черноморие, а ние няма да позволим да се подиграват с усилията на Община Бургас и да нарушават интересите на съгражданите ни”, добави Хаджиянев.

Справка показва, че в Алианс Българско Черноморие  влизат Бургаската регионална туристическа камара, няколко големи туроператора, Община Бургас, хотелски вериги, Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт АД и Националния борд по туризъм. Той е базирано във Варна.
По време на консултативния съвет днес отново бе подхваната темата за пасивността  на концесионера на летище Бургас  по отношение на целогодишните полети. Депутатите Андрей Рунчев от ГЕРБ и Ивайло Въбчев от ИТН заявиха, че ще продължат да настояват държавата да упражни правата си върху концесионера  чрез диалог и натиск на местните власти от региона, за  да се стигне решение.

Преди дни кметът на Поморие Иван Алексиев представи пред медиите Стратегия за целогодишна работа на Летище Бургас. Неговата идея е общините да създадат Фонд за развитие на Летище Бургас – сдружение с нестопанска цел. То да закупува авиолинии, които да заработят в неактивния сезон – през октомври и да са целогодишни. В схемата, начертана от Алексиев, са включени концесионерът Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт АД и държавата.
От фирмата -концесионер заявиха готовност да участват във Фонда.

А, преди дни на среща при областния управител се роди и нова идея за Бургас еър- авиокомпания, която да осъществява целогодишно полети.