Събота, 27 Апр 2024
    
Общество

Започва Рамазан - свещеният месец за мюсюлманите

  11.03.2024 13:20  
 Започва Рамазан - свещеният месец за мюсюлманите

Започва свещеният месец за мюсюлманите – Рамазан. През следващите седмици те спазват строг пост от изгрев до залез.

Спазващите го през целия ден се въздържат от поемане на храна и течности и плътски удоволствия. След залеза на слънцето се състои рамазанската вечеря, наречена ифтар, предава БТА.

Днес вечерта е първият ифтар за тази година. Той е основната традиция на оруча. Трапезата се отрупва с редица традиционни вкусотии – задължително се поднасят супа, фурми, маслини, погача, пастърма, постни и месни ястия, десерти, чай и кафе. На ифтара се събират семейства, близки, приятели, колеги. Ифтарът започва с чаша вода и фурми.

В исляма Рамазан е най-благодатният от месеците на годината, поради което го наричат Султанът на 11-те месеца, и се очаква винаги с вълнение от правоверните, понеже е един от петте основни стълба на исляма.

Рамазанът се свързва главно с постенето през целия месец. Но той е много повече от това. Всъщност има за цел да приучи мюсюлманите към духовност, търпение, смирение. Значението на оруча е споделяне, състрадание и милосърдие към страдащите и нуждаещи се от помощ хора, където и да са те. Затова и мотото е “Рамазанът е солидарност".