Неделя, 28 Апр 2024
    
Бургас

203-ма се подписаха под нонсенс подписка в Твърдица срещу дома за хора с деменция

  07.03.2024 17:37  
203-ма се подписаха под нонсенс подписка в Твърдица срещу дома за хора с деменция

Георги РУСИНОВ

 

203 подписа са събрали жителите на село Твърдица в подписка против изграждането на социална градина за възрастни хора с деменция „Грижовник“. Те са входирали протестното си писмо до кмета на Община Бургас Димитър Николов и Общински съвет – Бургас. Казват, че не били уведомени за намеренията на общината и научили за това съвсем случайно от медийни публикации, от което останали неприятно изненадани, защото никой не ги потърсил за мнението им.

Според тях по време на предизборната кампания някои от избраните общински съветници при срещите си с тях им споделили, че предстои сградата на детската градина да бъде обновена изцяло.

„В нея ще бъдат обзаведени кабинети с компютри и всякакви други чудеса, като изцяло ще бъде обновено и игрището в двора й. Мечтата на твърдичани е в нея да се приюти и читалището, пенсионерския клуб, кметството, както и да се обособят помещения за младежите от селото, които до ден днешен няма къде да се събират“, пишат хората от Твърдица.

По думите им, вместо това да се случи обаче, както многократно им било обещавано, те научили от медиите, че единствената представителна сграда в селото ще бъде използвана за социален проект, който няма отношение към нуждите на местните жители и селото.

„Още повече в двора на бившата детска градина се намира единствената площадка, където играят тукашните деца и се провежда турнирът по борба „Никола Станчев“. Разбираемо реакцията на жителите на Твърдица е н само на изненада, но и на възмущение, че никой не ни потърси и нашето мнение или поне надлежно да ни уведоми какво възнамерява бургаската администрация да прави в центъра на населеното място“, казват още те.

Вместо извинение пък те получили нападки в медийното пространство и социалните мрежи с обиди и нелицеприятни квалификации, включително и от общински служители.

„Ние жителите на Твърдица категорично заявяваме, че не сме против хората, страдащи от деменция. Приветстваме намеренията на Община Бургас да прояви грижа към тях и да помогне на близките им. Но категорично възразяваме това да става зад гърба ни и без да се потърси възможно решение, което да удовлетвори, както социалната услуга, така и социалната инфраструктура на селото, която е под всякаква критика. Прилагаме подписка с 203 подписа против изграждането на социална градина „Грижовник“ в центъра на Твърдица, но не и против хората, които са болни!“, посочват недоволните и завършват с това, че остават на разположение при желание на администрацията за провеждане на разговори с тях относно селото и нуждите на неговите жители.

Припомняме, че веднага след първоначалната реакция на хората от селото кметът Димитър Николов обяви, че там такъв дом няма да има и че се търси друга подходяща сграда, където хора с деменция не само, че няма да създават негативизъм, но ще бъдат и приветствани.

Ето какво написа тогава градоначалникът:

„Възрастните хора със заболявания не са опасни за нас, те имат нужда от грижа сега, както ние ще имаме след време!

Когато едно социално начинание среща съпротива, а не подкрепа, то няма смисъл да се налага.

За съжаление, социалната градина за възрастни хора “Грижовник” в село Твърдица, за която имахме намерение да кандидатстваме по "Красива България", няма да се реализира там, заради нежеланието на местните жители.

Няма да описвам аргументите им "против", нито ще ги оспорвам, макар че имам какво да кажа.

Не виждам смисъл да налагам едно толкова добро и смислено начинание, след като има силна съпротива срещу него в селото.

И понеже съм сигурен в необходимостта от такава грижа за хората с деменция, ви уверявам, че ще продължим да работим по темата и ще създадем чудесен дневен център за тях, а може би и за самите нас след време .

Екипът ми търси друга подходяща сграда, на друго място и ви уверявам, че ще случим този проект! И ще го направим там, където не само не поражда негативизъм, а се радва на подкрепа!

Дължим го на хората с деменция, на всеотдайните ни социални и медицински служители, на студентите, които ще помагат. Дължим го на самите нас ако претендираме да сме емпатични хора и общество.

Домашен социален патронаж Бургас, продължаваме и ще го случим! Защото много бургазлии чакат и разчитат на нас! А дотогава, продължавайте да обгрижвате “Грижовник” в Бургас!“