Вторник, 04 Юни 2024
    
Малко Търново Общество

Стартира ремонта на пътя Босна – Визица

  05.03.2024 13:24  
Стартира  ремонта на пътя Босна – Визица

Започна  основният ремонт на третокласния път III-907 Босна – Визица на територията на община Малко Търново, област Бургас. Трасето, с дължина 24.6 км, е единствената пътна връзка за село Визица. Цялостната реконструкцията ще подобри експлоатационното състояние на пътната настилка, която е с множество пукнатини и деформации, ще подобри безопасността на движение и отводняването.

Няма малки и големи пътища, няма малки и големи общини, макар отсечката да е около  25 км  хората тук заслужават добра пътна инфраструктура и благоустройство. Този ремонт е заложен в стратегията за развитие на пътната инфраструктура до 2022 г., но за съжаление не е бил реализиран. Сега ремонтът стартира и сме изключително доволни, защото поставяме началото на серия от ремонти на юг от Бургас. Целта ни е  тази година да започне и основният ремонт на пътищата Бургас – Царево, Царево – Малко Търново,  Росен – Веселие – Ясна Поляна, заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Найденов при първата копка  на важния за региона и община Малко Търново третокласен път. На нея  присъстваха  кметът на общината Илиян Янчев, областният управител Пламен Янев, директорът на Областно пътно управление инж. Митко Порязов и представители на изпълнителите.

Адмирации към Министерството на регионалното развитие. Изключително сме благодарни и доволни, че по този път вече ще може да се пътува спокойно и безопасно. Това трасе, заедно с пътя Царево – Малко Търново, който пък е връзката „море-планина“ и за който също има осигурено финансиране,  ни дава основание да говорим за развитие на селски туризъм, на всякакъв вид туризъм, защото Странджа планина има голям потенциал, каза кметът на община Малко Търново Илиян Янчев.

Срокът за реализиране на всички строително-монтажни дейности е 450 календарни дни. Предвидена е  цялостна подмяна на конструкцията на пътя и съществуващата асфалтова настилка, подмяна на съществуващите и полагане на нови бордюри, там, където липсват, както и поставяне на нови италиански улеи. Ще бъде поставена нова пътна маркировка и сигнализация за подобряване безопасността на движението. Последният ремонт на третокласния  път е изпълнен преди повече от 30 години. Строителните дейности ще се извършват поетапно, отсечката няма да бъде затваряна, движението на моторни превозни средства ще бъде в едната лента. На обекта вече е поставена, необходимата сигнализация, указваща старта на ремонтните дейности.

Стойността на ремонтните дейности е 45 679 984,58 лв. с ДДС., а средствата са от републиканския бюджет. Фирмата изпълнител след проведена обществена поръчка по ЗОП е ДЗЗД „Странджа 2022“, с участници в обединението: „ПСТ Груп“ ЕАД и „ОРС-Инфраструктура“ ООД. Строителен надзор на обекта е „Рутекс“ ООД. Договорът за него е на стойност 1 454 745,60 лв. с ДДС. Авторският надзор на стойност 28 920 лв. с ДДС ще осъществява „Инжконсулт проект“ ООД.


Анкета

Мнения

Мнения
Доц. д-р Светослав Живков-СУ „Св. Климент Охридски“:Сплотяването е основната функция на националните празници
  03.03.2024 13:17      

България, която се появява на  картите през 1878 година, не е просто България, т