Събота, 27 Апр 2024
    
Спорт

Плувни клубове се наредиха за допълнително финансиране

  04.03.2024 15:27  
Плувни клубове се наредиха за допълнително финансиране

Нужда. Средствата били 10 пъти по-малки от таксите за спортните бази

 

Георги РУСИНОВ

 

Четири бургаски плувни клуба искат допълнително финансиране от Община Бургас. Това става ясно от писмо, входирано и подписано от председателите на СК „Акулите“, СКП „Метропол“, КВС „Бургас“ и КВС „Нефтохимик“. Причината – предоставените им субсидии били 10 пъти по-малки от сумите, които са платили за използване на общината спортна база, за която цената вече два пъти била повишавана.

„От създаване на нашите клубове винаги сме си плащали навреме и в срок използването на спортните обекти. Нямали сме наказани треньори и състезатели. На 20 февруари, на сайта на Община Бургас бяха публикувани сумите, разпределени по Програмата за финансово подпомагане на спортните клубове“, посочват в писмото си те и тук посочват разликата описана по-горе.

Председателите на клубовете продължават с това, че плуването е може би най-конкурентния спорт в България и разходите са доста големи, докато даден състезател стигне до Държавно първенство.

„Той трябва да покрие нормативи по време на турнирите, които не се отчитат по програмата, а това няма как да се случи, ако не тренира всекидневно. В същото време състезателите в много от другите спортове нямат такива ограничения и всяко участие им се води като турнир от Държавно първенство, а разходите им за спортна база са в пъти по-малките от нашите“, обясняват те.

Във връзка с това те желаят допълнително финансиране за клубовете си, за да може безпроблемно да си плащат за ползване на базата и да не стават поредните длъжници на ОП „Общински имоти“ по думите им. Желаят да продължат обществената си дейност в областта на спорта, както и да получат възможност повече плувци да тренират редовно и повече състезатели да представят Бургас в Държавните първенства.