Събота, 27 Апр 2024
    
Бургас

Гвардейците на Електрото за патриотизма, гордостта и честта да пазиш българското

  04.03.2024 10:50  
Гвардейците на Електрото за патриотизма, гордостта и честта да пазиш българското

Ритуали и принципи. Момчетата вярват, че са част от отряд-символ на българската държава

 

Георги РУСИНОВ

 

Винаги по големите бележити дати в Бургас едни момчета придават изключителна тържественост на събитията. Това са гвардейците от ПГЕЕ „Константин Фотинов“, които заедно с училищния духов оркестър работят в унисон за радост на стотиците малки и големи бургазлии, които се радват на изпълненията им.

Преди националния празник – 3 март, се срещнахме с две от момчетата от гвардейския отряд, намерихме ги в разгара на подготовката им, когато те трескаво се готвеха за поредни участия. Командирът на IV Ученически гвардейски отряд Иван Кьосев и гвардеецът Симеон Симеонов. Много добро впечатление направиха веднага с доброто си възпитание, дисциплинираността и ентусиазма, с който отговаряха на въпросите ни.

„За мен е голяма гордост и чест, тъй като винаги съм бил родолюбец и патриот. Много е важно да съществуват такива организации като Младежките гвардейски отряди, които са общо 19. За мен е много патриотично, кара ме да се чувствам горд, радвам се, че излизаме да маршируваме на всички големи празници. Хората ни се радват. По този начин според мен пазим националния дух. Според мен задача за нас, младите, е да запазим българското в себе си и нашите български традиции“, отговори Иван.

Симеон се съгласява с думите му и добавя:

„Учат ни на голяма дисциплина, защото все пак никой, който е дошъл тук, не е бил подготвен. Трябва да ни научат. Участието ми в отряда е цел и проява на патриотизъм.

Представителният блок впечатлява със своята визия и изпълнения и затова е включен във всички училищни мероприятия и градски тържества. Често е търсен за участия както от Община Бургас, така и от други общини от областта. Командирът на отряда не помни вече колко прояви са имали за петте години, в които той е част от гвардейците, а от 2 години и половина ги и е техен водач. Иван обаче сподели най-интересните негови срещи, които е имал през това време.

 

Среща с професионалните гвардейци впечатлява учениците

 

„Най-важните, които в момента ми изникват в съзнанието, са посещението при президента на Република България, посещението ни при Симеон Сакскобургготски и посещението ни при Националната гвардия на Република България през 2022-ра на 6 май. Усещането от срещата с гвардейците беше невероятно. Когато застанеш до тези български мъже, които са толкова снажни, красиви в униформите си, ти се чувстваш още по-горд, че си българин и можеш само да взимаш пример от тях, за да запазим българското в себе си. На президента Румен Радев пък думите му бяха, че той също е горд, че съществуват такива организации като Младежките гвардейски отряди. Какво друго лично ни каза аз нямам спомен, защото тогава командир беше Иван Станев. Но наистина ни окуражи за това, че има млади момчета като нас, които да поддържат този родолюбив дух“,казва дванадесетокласникът.

 

Трети март

 

Какво представлява за тях Трети март. Това попитахме Иван и Симеон, които без колебание заявиха, че това е най-важната и най-светлата дата в историята ни. Младежите бяха запознати с полемиките дали именно тя трябва да е националният ни празник, но и двамата бяха категорични, че не трябва да се променя.

„Трети март е една много важна, ако не и най-важната дата в нашата история. На нея се подписва Санстефанският мирен договор след освобождението на България. Дали е добра, или лоша, за мен трябва да си я празнуваме, защото какво по-хубаво от това да получиш свободата си“, посочи Симеон.

„Тази дата показва непримиримия дух на българина и затова е най-важната и уникалната в нашата история.“ Това заяви пък Иван.

„500 години под робство, но на паметния връх Шипка една шепа хора успява да сломи османците, за да може да дойде помощта от руснаците и ние българите отново да сме свободни, за да се стигне до подписването на Санстефанския договор на Трети март година по-късно. Според мен в днешно време все още има патриотизъм и няма лошо в това. Щом млади момчета като нас, които тепърва започват да се изграждат като личности, а сме 30 човека в този гвардейски отряд, значи всеки един от нас го носи в сърцето си и извършва тази работа с чест и гордост“, поясни командирът на гвардейците.

 

Началото

 

Началото си IV Ученически гвардейски отряд води от вече далечната учебна 2010/2011 година по идея на Мария Кирякова, учител по история и цивилизация, и с подкрепата на дългогодишния директор на професионалната гимназия Коста Папазов се сформира нова извънкласна форма – „Представителен блок на гимназията“. За ръководител е определен преподавателят по физкултура Аспасия Петкова. След нея ръководството му е поето от колегата ѝ Таня Димитрова, която е до тях в първите им стъпки като гвардейци.

Към момента нейните колеги по физическо възпитание и спорт Николай Драгиев и Петър Бакалов са приели за своя лична мисия работата с учениците, които са част от гвардейския състав към ПГЕЕ.

По същото време е създаден и духовият оркестър от утвърдения учител по музика Симеон Стайков. Диригент на II ученически гвардейски оркестър в момента е неговият син – ст. сержант Стайко Стайков от Транспортен батальон Бургас.

По инициатива на Денислава Ангелова, председател на Асоциация „Докосни дъгата“ и автор на инициативата за създаване на ученически гвардейски отряди и ученически гвардейски оркестри, съществуващите отряд и оркестър към Професионална гимназия по електротехника и електроника „Константин Фотинов“ - Бургас стават съответно IV ученически гвардейски отряд и II ученически гвардейски оркестър.

Изявите на „Представителен блок на гимназията“ и усърдието на ръководството на училището са повода на церемонията, с която представителния блок се превъплъщава в гвардейски отряд.

„Уважаеми гвардейци на ПГЕЕ, в ръцете си държите осветеното знаме, светинята, която е давала и дава сила и стимул на народите да вървят след нея и да правят чудеса от храброст. Дръжте се здраво за българската земя, за великия български дух. Търсете и съхранявайте българските традиции, носете с гордост този флаг и своята национална принадлежност – българска.“

Тези думи са изречени в знак на благодарност от дългогодишния директор на гимназията Коста Папазов след тържествената церемония по освещаване и връчване на знамето на четвърти ученически гвардейски отряд и тамбурмажора на Втори ученически гвардейски оркестър на 3 юни 2018 г. в Бургас.

 

От ученическата гвардия към професионалната армия

 

От единия от сегашните ръководители на отряда Николай Драгиев разбираме, че няколко от момчетата вече са решили да кандидатстват във военни училища. Според него това се дължи именно на участието им в училищния гвардейски отряд, дисциплината, която са развили и желанието да пазят българския дух.

„За мен не е изненада, защото именно участието при гвардейците им дава шанс да се отличат от останалата маса. Никак не са малко през годините момчетата, които изявяват желание да са при нас. Обикновено започват от 8 клас и продължават до 12-и. Но както в отряда, така и в оркестъра има текучество“, каза учителят.

Той е радостен от факта, че винаги, когато има манифестации като тази за 24 май, Гергьовден, или някои други големи празници, гвардейският отряд и училищният духов оркестър са в началото на шествието.

„Работят страхотно и когато са едно цяло, тържествеността, която придават на събитията е голяма и вълнуваща“, посочи Драгиев.

Не пропусна и да сподели огромното уважение, което гвардейците имат към Коста Папазов.

„Днес (б.а. - понеделник) го срещнахме до ДНА, когато отивахме за участие. Отрядът веднага спря, изпълни командата за почест и свалиха шапки. Много вълнуваща среща бе, както за г-н Папазов, така и за нас с момчетата“, завърши ръководителят.