Неделя, 28 Апр 2024
    
Общество

Избират отново Сливенски митрополит на 13 март, протести и подписки тръгнаха след касирането

  26.02.2024 17:37  
 Избират отново Сливенски митрополит на 13 март, протести и подписки тръгнаха след касирането

На 13 март в София ще се проведе избор за Сливенски митрополит, това ще стане в в Синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил", където ще бъде каноническия избор. Това гласи лаконичното съобщение днес от Светия синод.

В същото време отново днес в Сливен  миряни и свещеници се обявиха против касацията на избора, който стана след като до гласуване на епархийския съвет в Сливен бяха допуснати двама -Агатополският епископ Иеротей, който получи 26 гласа и  Константийски епископ Михаил, който получи нужните му 22 гласа. Изборът бе в два тура и на епархийски съвет. В неделя трябваше Светият синод да избере един от двамата, но късно в събота бе публикувано съобщение, че изборът се касира и ще се проведе нов.

Явно недоволни от избора на клирици и миряни, митрополитите гласуваха  Синодална наредба, според която те ще се избират вече помежду си.

Свещеници, епархийски членове, епархийски избиратели и миряни от всички околии на Сливенска епархия днес се събраха днес  сградата на Сливенската митрополия, за да изразят своето несъгласие с решението на Светия синод от 24-ти февруари.

Решенията на Светия синод от 24.02.24г. будят недоумение във всички нас и ни карат да изразим категоричното си несъгласие с начина по който те са взети. В създалият се пореден прецедент е нужно да ни отговорите на следните въпроси :

1. Защо Светият синод не утвърди новоизбрания от епархийските избиратели Сливенски Епархийски съвет, проведен на 09.10.2022 г. , като отново поради жалба без обяснение и доводи се наложи приснопаметният митрополит Иоаникий да ръководи поверената му Eпархия със стария Eпархийски съвет одобрен през 2018 г.?

2. Защо в навечерието на окончателния избор за нов Сливенски митрополит  се налага касиране, въз основа на тайни жалби и доклади, без публично оповестяване, когато самия избор е преминал канонично, редовно, прозрачно / предаван директно по официалния сайт на Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия /, прилежно подписан и лично подпечатан от Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан?", пише в протестното писмо, под което днес своите подхоси сложиха свещеници, епархийски членове, епархийски избиратели и миряни (цялото писмо може да прочетете по-долу). 

"Събрали сме се тук молитвено да изпросим от Бог вразумление", каза отец Севастиан Йорданов от бургаския храм "Св. св. Кирил и Методий". Клириците и миряните изпяха заедно молитвата на днес чествания свети Серафим Софийски Чудотворец.

Срещу решението на Светия синод се обявиха миряни и в други епархии. Вече текат подписки под жалби срещи действията на Светия синод, които са неканонични.

Протестното писмо със събраните за по-малко от час над 100 подписа трябваше да бъде входирано в канцеларията на Сливенскат митрополия. Оказа се, че тя е заключена и че Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол е дал на служителите почивен ден, писа сайтът Черноморие.Бг.

След това в шествие свещеници и миряни се отправиха към гроба на Сливенския митрополит Йоаникий, който е на метри от канцеларията на митролотията, за да се помолят и да запалят свещички в памет на владиката, който си отиде от този свят на 9-ти януари.

От днес и в Поморие започна подписка срещу касирането на избора на епархийския съвет.