Събота, 27 Апр 2024
    
Приморско

„Синя зона“ и допълнителни паркинги решават проблема с паркирането в Приморско и Китен

  26.02.2024 15:32  
„Синя зона“ и допълнителни паркинги решават проблема с паркирането в Приморско и Китен

Георги РУСИНОВ

 

Сезонна „синя зона“ и допълнителни паркинги решават проблема с паркирането в Приморско и Китен през лятото. Платеното паркиране ще стартира от Лято 2024 и ще е валидно за месеците от юни до август. Това заяви за „Черноморски фар“ кметът на община Приморско Иван Гайков.

„При нас причината за въвеждане на „синя зона“ не е икономическа, а за да може туристите да паркират свободно и да се насладят на красотите на Приморско и Китен, и програмата, която планираме за предстоящия летен сезон. Иначе лятото се стига дотам хората да обикалят по половин час без да намерят място и си тръгват. Повечето места, които са в тези зони, са наети от различни търговци, които така или иначе тяхната търговия не е пряко засегната от улицата, тротоарите са широки там и хората се движат по тях. Те ползват паркоместата по-скоро за складове, държат си там бусовете, които не се мърдат през целия сезон. Това в централната част на туристически град е недопустимо“, каза той.

Кметът уточни, че именно с въвеждането на платено паркиране за сезона ще се даде възможност за туристи, които идват в рамките на няколко часа през деня, да паркират свободно.

„Проблемът е, че по най-натоварените централни улици режимът, който е на паркиране чрез отдаване на паркоместа, не дава възможност на свободно преминаващи автомобили, които имат желание да паркират за 2-3 часа – някой, който иска да пие кафе, да вечеря или да дойде на плаж. Затова ние сме анализирали участъци от улици, които са с достатъчен брой места, за да отговарят за необходимостта от „синя зона“ и същевременно да не са в ущърб на бизнеса. Т.е. да не създават дискомфорт на търговски обекти и хотелски бази. Участъците са в такива периметри, които не обхващат и не засягат бизнеса. Това от своя страна ще даде възможност, когато някой влезе на територията на Приморско или Китен и иска да се разходи, да разгледа града, да може да си паркира колата, като междувременно си пусне СМС. Смятаме да сложим и паркомати, чрез които чужденците да могат да ползват услугата. Идеята е да дадем възможност за интелигентно паркиране в централната част на двата града“, обясни градоначалникът.

Дали ще работи и през септември „синята зона“ Гайков отговори, че засега не се предвижда, но е въпрос на анализ за натовареността. Цената за час паркиране, която се предвижда, все още не е уточнена, но ще е в периметъра между 1.50 лева и 2 лева, без ДДС.

Друг изключително полезен начин, чрез който новият кмет на общината ще осигури повече паркоместа е с допълните паркинги.

„В момента се отреждат територии, които да бъдат организирани за масово паркиране. Засега не се предвижда да бъдат платени зони, а по-скоро да дадем възможност за територии, които не са били оползотворявани и стоят в безполезно състояние, да бъдат облагородени и да се даде възможност и на по-големите хотели с голяма леглова база, техните туристи да имат алтернативни места за паркиране, тъй като през сезона това се оказва най-големият проблем за малките градчета. Всеки идва с кола, а малките хотели нямат паркиране в двора, защото са превърнати в барбекю зони и заведения. Това пък създава една атмосфера и характер на населеното място, която има своя чар. Проблемът обаче е налице, защото всеки пътува с автомобил. Затова искаме да дадем решение за този проблем“, завърши Гайков.