Неделя, 28 Апр 2024
    
Бургас Общество

ПП „Възраждане“ призова Общинския съвет в Бургас да приеме декларация срещу перките в морето

  26.02.2024 13:34  
ПП „Възраждане“ призова Общинския съвет в Бургас да приеме  декларация срещу перките в морето

Весела Горанова

 

Общинските съветници на ПП „Възраждане“ в Бургас са внесли декларация в Общинския съвет, с която настояват местният парламент да изрази своето насъгласие срещу Законопроекта за енергията от възобновяеми източници в морските пространства.

Декларацията е част от националната кампания на партията срещу законопроекта, който по думите им е лобистки и обслужва определени олигархични кръгове. Вв момента с такива декларации излизат по призив на „Възраждане“ в Шабла, Балчик, Варна.

„Строежът на подобна инфраструктура ще повлияе негативно на миграционния път на пасажните риби, които са съставна част от улова на българските рибари; ще промени морската екосистема и ще постави под угроза от заличаване на част от българската икономика.

При изготвянето на този проект не е взет под внимание и миграционния път на птиците „Виа Понтика“. Не са отчетени редица екологични опасности, не са проведени съответните процедури, които да отхвърлят или потвърдят рисковете върху околната среда.

Изграждането на подобни съоръжения ще окаже и негативен ефект върху българския туризъм, след като тези „перки“ изникнат пред плажовете и пред туристите и то – на фона на очакван слаб летен сезон.

Общините ще бъдат поставени пред свършен факт и няма да имат каквито и да е законови механизми да повлияят на този процес, който ще носи негативи именно на гражданите и бизнеса на тяхната територия.

Редица браншови и експертни организации вече се обявиха против приемането на този закон“, се казва в декларацията.

Според замеснинк предеадтеля на партията и на Народното събрание Цончо Ганев, приемането на декларацията е своебразен политически тест за общинските съветници от ГЕРБ и ПП-ДБ, защото преди дни във Варна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е обещал да оттегли законопроекта преди второ четене в пленарна зала. „Ако я отхвърлят тази декларация, това означава, че бойкотират  лидера си Бойко Борисов“, заяви Ганев.

Той изнесе факти, че от закона, с който се разрешават ветропарковете в морето остро ще пострада рибарския сектор. 2 000 са рибарските плавателни съдове, 60 са рибопреработвателните  предприятия, 24 са мидените ферми, 1 500 тона месо от рапани се изнасят за Азия. Към това се добавя и факта, че 6 пъти се очаква да скочи цената на енергията за потребителите“, заяви Ганев.

Мариян Иванов допълни, че след среща с рибарските общности е станало ясно притеснението на рибарите, че заради трептенето на генералотире ще изчезнат пасажните риби, които са основни за акваторията на Черно море.

Общото мнение е, че целия сектор туризъм, с който се препитават  четвърт милион българи също е под заплаха.

Припомняме, че първи темата след първо четене на законо темата повдигна депутатът от ГЕРБ Любен Дилов, който изтъкне ред притеснения.

Последва обществено обсъждане със засегнати браншовици, еколози  в НС, но вносителят на законопроекта Ивайло Мирчев не бе на него.

В Бургаски регион срещу законопроекта се обяви местната власт в Созопол, а днес и структурата на „Продължаваме промяната“ в Поморие.