Неделя, 28 Апр 2024
    
Поморие

Община Поморие започва ударно благоустрояване на ул. „Морска“

  25.02.2024 14:18  
Община Поморие започва ударно благоустрояване на ул. „Морска“

Инвестиция за над 960 хил. лв. създава комфорт за жителите на района в Новия град

Обособяват 67 нови паркоместа

Моника ИЛИЕВА

Инвестицията за над 960 хил. лв.  – в района заключен между улиците „Г. Кондолов“ и „Морска“ – ще подобри инфраструктурата в кв. „Св. Георги“ в Поморие. Това стана ясно на обществено обсъждане, проведено в НЧ „Светлина 1939″.

Проектът, спечелен през Местна инициативна група (МИГ) – Поморие, се състои от три части с различна финансова рамка, първата от които започва след двайсет дни. Стартира се ударно с асфалтирането – първи лот. Следващият – втори етап – ще включва изграждане на тротоари и паваж около блоковете и пешеходни алеи, третият – озеленяване и осветление, детски кътове и такива за отдих.

„Ако се наложи нещо допълнително, Община Поморие ще дофинансира проекта. Избран е изпълнител. Етапите по благоустрояването на района ще вървят един след друг. Срокът за изпълнението е девет месеца. За всеки лот по три. Предвижда се през летния сезон ремонтните работи да бъдат прекратени, а наесен отново да се възобновят“, обясни кметът на града Иван Алексиев.

Изрично бе подчертано, че паркирането остава свободно. Синя зона не е предвидена, освен по централната транспортна – свързваща двете части на полуострова – ул. „Княз Борис I”.

67 нови паркоместа ще бъдат изградени в по-широката част на облагородявания район.

Джобове за контейнерите – проектът предвижда пред всяка кооперация да има по три. Местоположението им провокира дискусия – „вятърът разхвърля боклука, носи миризма“ – атакуваха жителите на кв. „Св. Георги“. От общинска администрация поясниха, че те ще бъдат пред сградите, откъм дигата остава свободно пространство. Бе уточнено и че подземно сметосъбиране е невъзможно. „За да потънат контейнерите им трябват 2.40 м под земята. В Поморие водата излиза на 1.20 м. Поради тази причина спечеленият проект за подземни контейнери в гр. Поморие е реализиран в съставното селище Ахелой“, разясни Алексиев пред събралите се.

След обща дискусия бе уточнено ремонтът да започне от ляво надясно – плажът, детската площадка – за да се приключи до началото на лятото и машините да влязат навътре в квартала.

Отвеждането на дъждовните води бе друг ключов момент, на който акцентираха живеещите по „Морска“. Иван Алексиев обясни, че са предвидени нови решетки, които ще подменят старите негодни за експлоатация.

Събралите се обърнаха внимание, че някои от подходите са особено стръмни и поискаха от общината да бъдат изградени отново, за да се улесни достъпът до алеята за инвалиди и майки с детски колички. От там се ангажираха с решение и показаха, че на много места бордюрите са с намалена височина за тяхно улеснение.

Община Поморие очаква предложения от жителите на кв. „Св. Георги“ за типа озеленяване в района подлежащ на реконструкция.