Събота, 27 Апр 2024
    
Царево

Новият мост Царево-Ахтопол –готов до началото на летния сезон

  25.02.2024 12:30  
Новият мост Царево-Ахтопол –готов до началото на летния сезон

В срок се изпълняват строителните дейности на новия мост над река Изгревско дере на третокласния път III-9901 Царево – Ахтопол, съобшиха от АПИ.  Очаква се строителните работи да приключат през април и съоръжението ще може да се  въведе в експлоатация месеци преди старта на летния туристически сезон. По трасето преминава целият трафик към Южното Черноморие и е основна пътна връзка с Варвара, Ахтопол, Синеморец и Резово. Експерти на Областно пътно управление – Бургас направиха проверка на обекта.

До момента е приключил първият етап от строителството - изливането на стоманенобетонните пилоти, които са основата на съоръжението. Те са с дължина между 17 и 25 м в различните части на мостовата конструкция. В момента изпълнителят на обекта монтира надлъжните греди.

Припомняме, че наводненията от проливните валежи в началото на септември 2023 г. компрометираха стария мост на третокласния път Царево – Ахтопол. Екипите на АПИ предприеха незабавни мерки за премахване на авариралото съоръжение и изграждането на временен път - брод, по който да преминават двупосочно всички видове превозни средства. В максимално кратък срок бяха проведени процедури по ЗОП за избор на изпълнители на проектиране, строителство и строителен надзор на новото съоръжение. Изготвен бе технически проект, всички необходими геоложки и хидроложки прочувания, както и изискваните по закон съгласувателни процедури.

Има още две съоръжения, които се поддържат от АПИ и пострадаха при наводненията в началото на септември миналата година. Това са мостът над р. Караагач на второкласния път Бургас – Царево и мостово съоръжение на второкласен път Царево – Малко Търново. Предприели сме всички мерки за укрепване и към настоящия момент съоръженията са безопасни за преминаване.