Понеделник, 29 Апр 2024
    
Крими

Спад на мигрантския натиск по море към България

  22.02.2024 13:57  
Спад на мигрантския натиск по море към България

Георги РУСИНОВ

 

Спад на мигрантския натиск по море към България, регистрира МВР. Това се похвали по време на визита в Бургас вътрешният министър Калин Стоянов.

„От едно известно време се борим с нелегалната миграция с т.н. малки лодки. Проблем, който е изключително сериозен. В много кратки срокове, заедно с Митницата успяхме да намерим вариант, чрез който още на ход в България да имаме възможност да установяваме и най-вече да задържаме такива плавателни средства. В момента това се случва. Имаме задържани около 60 лодки“, каза той.

Министър Стоянов обяви проблема като много сериозен, тъй като са застрашени човешки животи.

„Важното е, че всичко това, което се предприе като мерки води до спад на тази миграция. Най-важното е, че чрез задържането на тези лодки, ние предотвратяваме загубата на човешки животи, тъй като една такава лодка е предназначена за 10-12 човека, а има случаи, в които на тях се качват от 80 до 90 души“, поясни той.

Визитата на Стоянов в Бургас бе, за да приеме отчета за дейността на ОДМВР-Бургас за изминалата година.

„Доволен съм от резултатите. Отчете се спад на броя на регистрираните престъпления и успоредно с това имаме увеличение на процента на разкриваемост. Тук е мястото да кажа, че ОДМВР-Бургас е пример за взаимодействие между структурите на МВР и Община Бургас, Областна управа и не на последно място изключително добро взаимодействие и координация с Окръжна и Районна прокуратура“, заяви вътрешният министър.