Понеделник, 29 Апр 2024
    
Крими

В спецакция: Разбиха организирана престъпна група за нелегална миграция в областта

  21.02.2024 13:43  
В спецакция: Разбиха организирана престъпна група за нелегална миграция в областта

Георги РУСИНОВ

 

В специализирана полицейска акция е била разбита организирана престъпна група, занимаваща се с нелегална миграция. Това съобщи на брифинг в Бургас вътрешният министър Калин Стоянов. До момента има задържани 10 лица, сред които и лидерът на групата. Стоянов поясни, че до края на деня е възможно да има още арести. Предстои и повдигане на обвиненията.

„Групата беше изключително активна през последните няколко месеца. Това е съвместна операция между ГД „Гранична полиция“, регионалното звено на „Гранична полиция“ – Бургас и ДАНС. Действала е на територията на цялата страна, но предимно тук в Бургаска област. Когато говорим за ОПГ следва да сме наясно с това, че за да повдигнем евентуално обвинение по този член, ние сме събрали достатъчно данни кой какъв и каква роля има в съответната група. Т.е. тук има строга йерархия – имаме лидер на групата, помощници, логистици и т.н. Различни са маршрутите, но всички са тук на територията на Бургаска област. Групата работи от няколко месеца. Характерното е, че тя е била наблюдавана, за да докажем престъпление по чл.321. Това означава, че трябва да има период от време, в който тя е действала и извършвала своята дейност. Ние точно този период сме го наблюдавали. Задържан е лидерът на групата, криминално проявен е“, заяви Стоянов.

По-късно днес на съвместен брифинг между МВР и Прокуратурата ще бъде дадена повече информация. Министър Стоянов посочи, че няма данни за замесени служители, от която и да е структура на МВР.