Неделя, 28 Апр 2024
    
Бизнес Средец

Жители на села в община Средец: Продават земята за фотоволтаици на цената на една вафла/ВИДЕО/

  21.02.2024 11:00  
Жители на села в община Средец: Продават земята за фотоволтаици на цената на една вафла/ВИДЕО/

Не желаем да се погребва поминъка ни за 50 години напред, заявиха те днес

 

Силвия Шатърова

 

Жители на община Средец излязоха на протест пред Съдебната палата в Бургас срещу намерението да се изгради фотоволтаичен парк на територията на селата Дюлево, Орлиници, Суходол и Светлина.

В 11 часа започна делото на областния управител срещу решението на общински съвет, то бе върнато като незаконосъобразно. В последния ден на стария мандат общинските съветници решиха да се изгради фотоволтаичен парк върху близо 8 200 декара земя. Преди това на няколко пъти  решението бе отхвърлено от местния парламент, което породи въпроси, кое се е променило, че те са прегърнали идеята изведнъж.

Жители твърдят, че тя е изцяло  земеделска, като настояват Странджа да остане екологично чист район и да не се допускат фотоволтаици. През последните години странджанските села станаха привлекателно място за млади хора и много нови жители се заселиха там, като започнаха да развиват екологично земеделие. Това е най-големият проект за соларен парк в общината. Жителите на четирите села са разделени, в две от тях хората са „за“ проекта, а в останалите две-против.

Обществените обсъждания се преминали проформа и без знанието на местните хора, твърдят те.

Инвестицията ще удари най-вече пчелари, животновъди, ловци. Наскоро е учредено и сдружение „За чиста природа -село Дюлево“, което се  занимава с чувствителната тема.

„Това е безумно решение, с което се дава карт бланш за един мегаломански проект на група богати хора, които искат да унищожат земята около село Дюлево и не само и да влошат живота на хората. Погребват за 50 години  земята“, твърди Валентин Киров-председател на сдружението „За чиста природа село Дюлево“.

По думите му 500 декара публична общинска  земя е преобразувана в частна  общинска, към това се добавят още 5 000 декара.  Стартовата цена на земята, кото е дадена на инвеститора е 51 стотинки. Две обикновени вафли струват повече от нея.

 „Унищожава се поминъка на много хора в интерес на една фирма. Не съм видял фотоволтаици да се доят“,  добави още той.

Баща и син Калин и Мирослав Славови  отглеждат над 400 крави в землището на селото и ще бъдат пляко засегнати, защото за парка ще  се отнемат над 600 декара пасища.

„Тихом мълко се стигна до тук. Инвестиционният проект може да се направи на подходящи места, а не да се вземат пасищата на съществуващите ферми.

Ние имаме  много вложени пари, къде ще си пускаме животните, трябва да ги затворим. Тези пасища са предвидени само за животновъдство, а не за фотоволтаици“, казва Калин Славов.

По думите му от фирмата няколко години са търсили начини как да сменят статута на тази земя, да не е мера и пасища, защото само това условие засега ги е спирало

На мен тази земя не ми стига и затова ми режат субсидията, заяви още Калин Славов.

Калин и Мирослав Славови-животновъди

 

„Идеята да бъдат компенсирани с пасища на друго място е неприемлива- Фермата ми е в Дюлево, не може да ми се даде право да пася животни в Каспичан. С какво ще ги закарам-със самолет ли“, коментира абсурдното решение още Славов.

Тези земи са предвидени за нас, категоричен бе той. Това е трети проект за фотоволтаичен парк в землището на селата, предишните инвеститори са се отказали заради доводите на хората.

Какво се промени, че съветниците приеха след три отказа решението?

 

„Може да се дадат 8 000 декара за стъкла, а на животновъдите едва по 400 декара за пасища. Какво да обясна на децата си, че си дадох последните пари за къща в чисто село, а сега живеем около фотоволтаици. Не искаме индустрия.

Виновни са общинските съветници -какво гледат, за кого работят, отхвърлиха я три пъти и после казаха:“Да“, какво се промени? Отидоха ли да погледнат тази земя, единият блок е засят с пшеница. Те къде видяха, че е 9-а категория и не става и да го засипят с фотоволтаици“,  категоричен бе Младен Михов, жител на Дюлево и пчелар.

„Важно е да се влезе в диалог с общината и инвеститора и жителите да са доволни. Едновременно да има разивтие на района, но и да не бъдат засегнатите интересите на съществуващите бизнеси, като животновъдите“, заяви областният управител Пламен Янев, който дойде за съдебното дело.

Той присъства на обществените обсъждания. Личните му впечатления са, че в две от селата хората са за проекта, но искат средствата от продажбата да се бъдат вложени в населените места, а в останалите две са против. „Лоша комуникация между инвеститора и населението, когато отидох да ги питам за притесненията, те очакваха аз да им представя проекта. Трябва да отново да се прегледа той, има възможности за редуцирането му“, заяви Янев.

Областният управител Пламен Янев с Калин Славов-животновъд

 

По думите му може да се направи компромис и да се редуцира парка, като се отдръпне на територии, които не са спорни, както и да се ключат споразумения, но не само на хартия“. Радвам се, че новият кмет заявява, че проекта няма да продължи, докато не се изчисти проблема“, заяви Янев.

 

В петък е предвидена среща с кмета Иван Кичев.