Неделя, 28 Апр 2024
    
Общество

Защо безплатното висше образование скара студенти, синдикати и работодатели

  21.02.2024 10:01  
Защо безплатното висше образование скара студенти, синдикати и работодатели

Ще осигури ли това равен достъп до университетите у нас

 

Защо отпадането на таксите за висше образование скара студенти, синдикати и работодатели? Темата в студиото на „Здравей, България” коментираха председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев и бившият председател на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев.

"Имаме достъпно висше образование. В момента в осем професионални направления то е без такси. С безплатното висше образование се регулира план приемът в дефицитни специалности. Ако е безплатно за всички, насочването на младите хора към тях ще отпадне". Това коментира Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Той уточни, че с безплатния прием младите хора трябва да се насочват към специалности и професии, които се търсят на пазара на труда на база на сключени договори за реализация в страната.

По думите му безплатното образование ще се заплаща от всички, включително с данъците на хората с нисък доход.

"Тогава ще стане така, че с налозите на бедните ще плащаме образованието на богатите. Това е най-неефективният начин за социална политика. Безплатно за всички, а не за тези, които не могат да си го позволят”, добави Велев.

Според Даниел Парушев, бивш председател на Националното представителство на студентските съвети, трябва да се даде възможност на всеки млад човек да има достъп до образование.