Събота, 27 Апр 2024
    
Общество

„Тренд“: 40% от българите познават жертви на домашно насилие

  21.02.2024 08:35  
„Тренд“: 40% от българите познават жертви на домашно насилие

Четирима от десет души в България познават жертви на домашно насилие в своя кръг. За 18% от българите има случаи, в които домашното насилие е заслужено. Това са част от изводите от национално представително проучване на Изследователския център „Тренд“ по поръчка на “24 часа”. В него са участвали 1006 пълнолетни българи в периода 17-24 януари. 


Проучването регистрира висока чувствителност към домашното насилие - 82% от участниците смятат, че то е сериозен проблем за българското общество. Над две трети (69%) са на мнение, че има форми на агресия в семейството, които се приемат за нормални в обществото ни. Близо половината от българите (48%) твърдят, че проблемите в семейните отношения трябва да се разрешават само в семейството. Наблюдава се разлика в мнението на мъжете и жените – при мъжете превес има подкрепата за твърдението, докато по-голям дял от жените изразяват несъгласие. Регистрират се форми на агресия, които остават подценени за част от обществото.  

Една пета (20%) са на мнение, че проявите на ревност са признак на любов. Според 15% е нормално да проверяваш телефона/чатовете и обажданията на партньора си. С това са съгласни по-често мъжете, отколкото жените, както и нискообразованите.

Една четвърт (25%) определят като неприемливо поддържането на приятелски отношения с противоположния пол, когато си обвързан. Тези консервативни нагласи са по-характерни за мъжете, хората над 60 г., нискообразованите и жителите на малките градове и селата.

Според 25% обидите, псувните и заплахите не са форма на домашно насилие. Близо една пета - 18%, смятат, че има случаи, в които домашното насилие е заслужено, а 11% - че жертвите на домашно насилие сами са си виновни. Всеки четвърти (25%) твърди, че контролът върху начина на обличане не е форма на домашно насилие. 13% са убедени, че заплахите, социалната изолация/ограничаването на контактите, включително и удрянето на шамар, също не се включват към тази графа. Сексуалният контакт без желание на партньора в най-голяма степен се разпознава като форма на домашно насилие. 7% от обществото не го приема като такова.  

Сред водещите фактори за шамарите и тормоза у дома според всички попитани са злоупотребата с алкохол и наркотици (81%), психологически проблеми (64%) и финансови затруднения/зависимост (60%). 4 от 10 души признават, че се е случвало на техен близък/близка или познат/позната да бъдат бити и ругани у дома. Това споделят близо половината (48%) от жените.

Мнозинството от респондентите (55%) по-скоро или изцяло не вярва, че полицията и правосъдната система в България могат да се справят с шамарите у дома. Този дял се припокрива с дела на хората, които се определят като неинформирани по отношение на правните мерки, които може да се предприемат при случаи на домашно насилие.

Малко над две трети от българите (67%) смятат, че са необходими законодателни промени, с които наказанието при насилие у дома да се увеличи.